Már nem zárja ki Gyurcsány szóvivője, hogy egyesül az MSZP és a DK

2019.06.17. 16:15

„Azt, hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, azt tudom, hogy ez ma két párt. Két jelentősen különböző párt” – hétfői sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője, képviselője meglehetősen sejtelmesen válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint egyesül-e az MSZP és a DK. Ebből még bármi lehet, Gréczy előhúzta kommunikációs kalapjából Gyurcsány Ferenc pártelnök egy évvel ezelőtti gondolatmenetét, amelyben egy nagy demokrata pártról értekezett. 

A Demokratikus Koalíció (DK) relatív sikerével és az MSZP óriási kudarcával zárult, májusi európai parlamenti választás óta napirenden van a két baloldali párt összevonásának terve. Először a Magyar Nemzet írt arról, hogy utóbbi szervezet választmányi ülésén napirendre kerülhet az ötlet, majd az ATV beszélt arról, hogy a szocialistáktól több olyan hír is érkezett, miszerint összeolvadnának a DK-val. Sőt, azt is tudni vélték, hogy a társelnöki szisztémáról is egyeztettek a felek, ami szerint Dobrev Klára lenne Tóth Bertalan társelnöke. Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke vasárnap nyilvánosságra hozott nyílt levelében pedig már kész ténynek vette a két párt egyesülését. Ilyen előzmények után egyre égetőbbé vált a kérdés: valóban tervben van-e Gyurcsány Ferenc régi álmának megvalósítása, miszerint szárnyai alatt egyesül az MSZP és a DK? 

Gyanúsan sejtelmes válasz a DK-tól 

Erre próbált meg válaszolni hétfői sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője, képviselője, aki újságírói kérdésre meglehetősen sejtelmesen fogalmazva a következőt mondta:

Azt, hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, azt tudom, hogy ez ma két párt. Két jelentősen különböző párt

– mondta a politikus, hozzátéve, hogy 

mindenképpen szükség lesz egy erős demokrata pártra.

Ennek szükségességét Gyurcsány Ferenc pártelnök egyik korábbi írásából vezette le. „Ez Gyurcsány Ferenc nagyjából egy-másfél éves írásának egyik fejezete volt, fontos tartalma” – elevenítette fel a bukott miniszterelnök egyik ötletelését Gréczy. Bár a politikus meglehetősen óvatosan fogalmazott, szavaiból nem éppen az tűnik ki, hogy az EP-választás óta a DK vezetőinek fejében ne fordult volna meg az egyesítés ötlete.

Budapest, 2018. február 1. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Gréczy Zsolt, a DK szóvivője érkezik a párt és az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriuma köztársaság napja alkalmából tartott megemlékezésére a fővárosi Széchenyi rakparton 2018. február 1-jénForrás: MTI/Máthé Zoltán

 A Gyurcsány-párti szóvivő azt is elmondta, hogy az Európai Parlamentben a DK-nak és az MSZP-nek közös – ahogy fogalmazott – nemzeti delegációja lesz. Meglátása szerint ugyanakkor „ez nem azonos a két párt bármiféle egyesülésével”. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK