Azbej Tristan: a migráció támogatása helyett a megelőzése a cél

Azbej Tristan, Emberi Erőforrások Minisztériuma, üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár
Budapest, 2017. október 13. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A migráció támogatása, menedzselése helyett az elvándorlás megelőzése a magyar kormány célja - mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár hétfő este Budapesten.
Vágólapra másolva!

Etióp egyházi vezetők előadásai előtt mondott köszöntőjében az államtitkár kiemelte, hogy a kormány abban érdekelt, hogy senkinek ne kelljen elhagynia szülőföldjét, azok pedig, akik menekülni kényszerültek, visszatérhessenek otthonaikba. Úgy fogalmazott:

Azt mondta, hogy fél éve járt Etiópiában, ahol meggyőződött az etiópiai egyházak emberfeletti küzdelméről, hogy ellássák azt az egymillió embert, akik a környező országokból, Eritreából, Szudánból, Dél-Szudánból menekültek Etiópiába az elnyomó politikai diktatúrák, a dzsihadista terror és a keresztényüldözés elől.

Ebben a küzdelemben az egyházak gyakran magukra maradnak, mivel kevés segítséget kapnak a külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől.

A nyugati, bevándorláspárti országok és szervezetek hatalmas összegeket fordítanak a bevándorlók integrálására, ugyanakkor "fájóan kevés szervezettel lehet találkozni a migráció forrásánál, ott ahol a baj van, ahol segíteni kéne" - tette hozzá Azbej Tristan.

Véleménye szerint ez "botrányos és nyilvánvaló ostobaságról tanúskodik", hiszen abból a pénzből, amelyből Európában egy migráns családnak lehet házat építeni, Afrika egyes részein tíz család otthonát is fel lehetne építeni.

Azbej Tristan Forrás: MTI/Kovács Attila

A Hungary Helps Program keretében az elmúlt két évben 35 ezer embernek segített a magyar kormány Afrikában és a Közel-Keleten, akik e támogatás nélkül elhagyni kényszerültek volna otthonaikat.

Girma Borishie Bati, az Etióp Evangélikus Egyház közép-etiópiai szinódusának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a muszlim szélsőségesek igyekeznek egyre nagyobb befolyásra és akár politikai hatalomra is szert tenni Etiópiában.

Felidézte: volt, hogy egy település polgármestere utasította az evangélikus gyülekezetet, rombolják le templomukat, és hagyják el a várost.
A keresztények érdekérvényesítő ereje folyamatosan csökken, míg a muszlimoké ezzel párhuzamosan nő - tette hozzá.