A jövő évi költségvetés és a közelgő önkormányzati választás is téma volt az Országgyűlésben a  napirend előtti felszólalásokban. 

A jövő évi költségvetés a családok mellett az adócsökkentés büdzséje lesz – mondta Bánki Erik napirend előtt. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint az elmúlt években Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az adóterhelés mértéke az unióban. Bánki kijelentette, hogy a magyar gazdaság ütésállóbb lesz a gazdaságvédelmi akcióterv révén. Külön kiemelte, hogy 32 milliárd forinttal több jut majd a kutatás-fejlesztésre 2020-ban. A kormány célja, hogy azokat a cégeket támogassa, akik az elmúlt években 20 százalékkal növelték az árbevételüket. Az adócsökkentés politikájának a révén az elmúlt hat évben a magyar gazdaság az uniós átlag kétszeresével nőtt – tette hozzá.

Tállai András válaszában úgy fogalmazott, a kormány olyan költségvetést nyújtott be, ami a gyermeket vállalóknak nyújt segítséget. A családok támogatásának a költségvetése a 2020-as, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak a biztosítása a másik cél – mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Hiába van magas növekedés, de ez mit sem ér, ha nincsen biztonság, mindezt pedig csak a szigorú költségvetési politikával lehet elérni – tette hozzá. A politikus elmondta 2224 milliárd jut majd a családokra, míg a vállalkozásoknál több mint 500 milliárd forinttal marad több jövőre. 70 százalék alá csökkenhet a jövő év végére az államadósság mértéke, valamint nullszaldós büdzsét sikerült tervezni, így megvan a garancia arra, hogy nem növekszik majd az államadósság mértéke.

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat is téma volt a parlamentbenForrás: MTI/Kovács Tamás

Pozícióharc zajlik az ellenzéki oldalon

A kormány a nemzeti érdek képviselete mellett szállt síkra, ezért is erősödött az EP-választáson, míg az ellenzéki oldalon három párt gyengült, kettő erősödött – mondta napirend előtt Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint Budapesten sikerült élhető világot teremteni, miközben az ellenzéki oldalon egy pozícióharc zajlik, és olyan jelöltek tűntek fel, akik semmilyen városvezetői tapasztalattal sem rendelkeznek. A politikus bízik benne, hogy a többség a szakszerű városvezetőket támogatja majd, és az élhető települések mellett áll majd ki.

Bármelyik európai párt megelégedne azzal a támogatottsággal, amivel a Fidesz rendelkezik, míg az ellenzéki szavazók leváltották a korábbi vezetőket – mondta válaszában Rétvári Bence. Az Emmi államtitkára szerint Gyurcsány Ferenc maga alá akarja gyúrni a teljes ellenzéki oldalt. A politikus külön felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett független sajtó is lelepleződött, mivel több tagja is baloldali politikusnak állt. Mindez azt mutatja, hogy a független-objektív jelző csak a Soros-médiában létezik – tette hozzá.