Nem az Európai Néppártban maradás a stratégiai cél, akkor marad a Fidesz, ha erre az alapelvek feladása nélkül lesz lehetőség - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. 

Nagy hangsúlyt kaptak a kormány működésében az uniós ügyek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán. Gulyás Gergely jelezte: nem az Európai Néppártban maradás a stratégiai cél, akkor marad a Fidesz, ha erre az alapelvek feladása nélkül lesz lehetőség - mondta a politikus. 

Gulyás Gergely a közigazgatási bíróságokról is beszéltForrás: MTI/Illyés Tibor

Az önálló közigazgatási bíróság létrehozásának határidő nélküli elhalasztásával kapcsolatban a miniszter kifejtette: az önálló közigazgatási bírósággal erősödött volna a közigazgatás feletti bírói kontroll, az erős külföldi kritikák miatt azonban elmaradt ez a "liberális jogállam irányába tett nagy lépés".

Arról is szólt, hogy a kormány előtt van a közigazgatási reform, amely egyszerűsíti a hatósági eljárásokat és csökkenti a számukat.

A közbeszerzési felügyelet átszervezése kapcsán a miniszter elmondta: korábban sem volt drága, de még olcsóbb lett azáltal, hogy már nem külsős cégek végzik. Hozzátette: a közbeszerzési törvény 80 százaléka uniós irányelv, sok esetben ez teszi lassúvá, bonyolulttá a beruházásokat.

A területfejlesztésről Gulyás Gergely elmondta: folyamatban van a főváros 2030-ig szóló fejlesztési programjának kidolgozása. Közölte azt is, hogy a Modern városok program keretében az évek során a megyei jogú városok összesen mintegy 1500 milliárd központi költségvetési forráshoz jutottak; meg kell vizsgálni, mi valósult meg, hol van szükség módosításra, új források bevonására a beruházások drágulása miatt. A gazdasági növekedésnek köszönhetően bővülnek a források, például az önkormányzatok által beszedhető iparűzési adó - tette hozzá.

Jelezte: a Magyar falu program a vidék életében jelent nagy előrelépést, például az alsóbbrendű utak és a falusi közszolgáltatások fejlesztésével. A falusi csok a vidéki házak építését és felújítását segíti - fogalmazott a miniszter.

Az épített örökség védelme kapcsán Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet: indokolt a műemléki védettség fokának és körének felülvizsgálata, hiszen sok esetben éppen ez az akadálya a felújításnak. Van, amikor egy falusi templom hátsó ajtajának rendbehozatala is sokszorosába kerül azért, mert védett az épület. Ezen a téren is a józan észre kellene hagyatkozni - jegyezte meg a miniszter, aki azonban azt is hangsúlyozta: gazdasági érdekek nem veszélyeztethetik a műemlékvédelmet.

Gulyás Gergely beszámolóját az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége elfogadta.