Németh: A főbb kérdésekben a magyar társadalom egységes

Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a harminc évvel ezelőtti június 16-ról, valamint a Magyar Honvédségről, amelyik a jövő évi költségvetés egyik nyertese lehet.
Vágólapra másolva!

A politikus felidézte a vasárnapi Szabadságkoncert kapcsán, hogy harminc évvel ezelőtt is ott volt a Hősök terén, amikor is újratemették Nagy Imrét és mártírtársait. 1989-ben még tanáremberként dolgozott, így csak úgy tudott kimenni a megemlékezésre, hogy a órákat cserélt a kollégáival. Felidézte, hogy az akkori hatalmas embertömeg is azt mutatta az akkori rendszernek, hogy már nincs sok ideje hátra. Hozzátette azt is, a felszólalók közül Orbán Viktor mondatai voltak azok, amelyek egy egész korszakot határoztak meg utána.

1989-ben hat koporsót ravataloztak fel, ötben feküdtek a mártírok, a hatodik pedig jelképesen a többi elesett, kivégzett 56-os hősnek állított emléket. A tömeg akkor még egységes volt, a rendszerváltozásban bizakodók egysége volt ez, sajnos ez később már széthullott. De akkor még mindenki ugyanúgy képzelte el a jövőt, a demokrácia és a szabadság minden embert megérintett. Ám még várni kellett később közel húsz évet arra, hogy a demokrácia kiteljesedjen, például az új Alaptörvény megszavazásával – fűzte hozzá a képviselő.

Németh Szilárd megjegyezte, ma már eltűnőben vannak a törésvonalak, a főbb kérdésekben a magyar társadalom egységes, sőt kétharmad arányban még egy nagyon erős politikai egységet is képes felmutatni. Ám mellette vannak nemzeti kérdések, mint a családok támogatása, a migráció megállítása, az, hogy milyen közös jövőt gondolnak el Európának, ahol a magyarok egyértelművé tették, az erős nemzetek közösségét képzelik el, ezek jóval nagyobb egységet mutatnak fel, ezeket mind-mind összeköti a szabadság. A szabadságot akkor lehet megélni, amikor a kis közösségek is szabadon élnek, működnek, mozognak. A közösségek legkisebb alkotóelemétől, a családtól kezdve egészen a nemzetig a magyar emberek 80 százaléka áll ezen gondolatok, a szabadság mellett.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.