Tovább csökken a bürokrácia: így döntött az Országgyűlés

2019.06.18. 11:53

Nemzetközi szerződéseket hirdetett ki, egyszerűsített bürokratikus eljárásokról döntött, új törvényt hozott az állattenyésztésről, és 2020-at a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította az Országgyűlés kedden. Az úzvölgyi temetőben történekről is beszéltek a képviselők napirend előtt.

A parlament négy nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá. A képviselők elsőként a magyar-horvát katonai repülés és légvédelmi tevékenységek területén folytatott együttműködést, majd az Európai Unió és Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodást hagyták jóvá. A Ház ratifikálta a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság közötti beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló szerződést, továbbá a magyar-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást is.

Az Országgyűlés több bürokratikus eljárás egyszerűsítéséről döntött a kormány javaslatára.  A képviselők 123 igen szavazattal és 49 tartózkodás mellett fogadták el Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát.  A változtatások egyikének az úti okmány cseréje - a személyazonosító igazolványokhoz hasonlóan - akkor is illetékmentessé válik, ha az úgynevezett elektronikus tároló elem nem működik. Újdonság az is, hogy az ilyen elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványon a lakcímet és a személyi azonosítót is rögzítik.

Több fontos kérdésben döntöttek a képviselőkForrás: MTI/Kovács Tamás

A nemzeti összetartozás éve

Az Országgyűlés 166 igen, 5 nem szavazattal és tartózkodás mellett  a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját a parlament nemzeti összetartozás bizottságának javaslatát. A határozat kifejti: a parlament az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta döntését, "számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, de egyben erőt merítve a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből, és értékelve a 2010-ben megkezdett határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika eredményeit".

A parlament új törvényt hozott a magyarországi állattenyésztés szabályozásáról a kormány kezdeményezésére. A képviselők 137 igen szavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadták el Nagy István agrárminiszter előterjesztését.

Tilki Attila, a Fidesz képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 18-ánForrás: MTI/Soós Lajos

Tállai: A jövő évi adócsomag segíti az elért eredmények megőrzését

A jövő évi adócsomag - a kormány által elfogadott családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv céljaival összhangban - segít megőrizni az elmúlt években elért eredményeket, valamint segíti a további, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány jövő évre szóló adócsomagját ismertetve.
Kiemelte: a magyar gazdaság bővülése az első negyedévben elérte az 5,3 százalékot.  A kormány elkötelezett amellett, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, és hogy továbbra is felzárkózási pályán maradjon a magyar gazdaság, aminek érdekében számos intézkedést tett és tesz a jövőben is - jelentette ki.

Közölte: ennek egyik legfontosabb eleme a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv, amely a növekedés ösztönzése, az adóterhek csökkentése mellett arra is törekszik, hogy olyan területek kapjanak a jövőben többlettámogatást, amelyek révén a gazdasági növekedés fenntartható.

KDNP: Honvédelmi fejlesztések Magyarország biztonságáért

Aradszki András (KDNP) a magyar honvédség rendszerváltozás-kori állapotát idézte fel napirend előtt, és úgy vélte: a NATO-csatlakozással következett be egy fordulat a honvédelmi fejlesztések terén, azonban a gyurcsányi időszakban ismét csökkentek a források. Ma az új európai biztonságpolitikai kihívások, így a migráció és a közelünkben lévő háborús helyzet szükségessé teszi a haderő fejlesztését, így ezek a célok a 2020-as költségvetésben is helyet kapnak, jövőre mintegy 600 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédelem.

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: valóban rekord költségvetési összeget, 616 milliárd forintot biztosítanak a haderőre 2020-ban.  Az a cél, hogy a térség legütőképesebb és legmodernebb hadseregét hozzuk létre - hangoztatta. A haderő legfontosabb feladatának a határvédelmet, Magyarország és Európa határainak védelmét nevezte. Felidézte: 2002 és 2010 között éppen a NATO-ra hivatkozva állították le a fejlesztéseket.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Soós Lajos

Fidesz: Folytatódik a provokáció az úzvölgyi temető kapcsán

Tilki Attila (Fidesz) az úzvölgyi temetőben történtekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: nem mindenkire igaz a szembenállás, hiszen a Mátyás-szobor előtt magyarok és románok közösen tiltakoztak az események miatt, a magyarországi román kisebbségi szószóló pedig szintén elítélte a temető hősi halottainak meggyalázását, a gyűlöletet és az erőszakot. Szerinte  ugyanakkor nemcsak a megbékélésről kell beszélni, hanem arról is, hogy folytatódik a provokáció: a Románia-Norvégia futballmeccsen szélsőséges román drukkerek magyarellenes rigmusokat skandáltak,  szélsőséges románok lefestették Kovászna megye magyar feliratát, egy román parlamenti képviselő pedig az Úzvölgyében ortodox kápolnát akar létesíteni.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: "forró szívre és hideg fejre" van szükség, amikor erről a témáról beszélnek. Nem lehet az egész román nemzettel azonosítani azokat a bűnözőket, akik a temetőben randalíroztak - tette hozzá. Kijelentette: a kormány az RMDSZ álláspontját támogatja, így követeli a sírkert eredeti állapotának visszaállítását, a valós párbeszéd megkezdését, és nem támogatja, hogy a román védelmi minisztérium kezelésébe kerüljön a temető.  Bízik abban - mondta -, hogy június utolsó napjaiban a hadisírokat gondozó magyar és a román szakemberek megbeszélésén érdemi megoldást találnak az ügyben.