A pályakezdő tanárokat is segíti a köznevelési törvény módosítása

2019.06.18. 10:22

A pályakezdő tanárokat is segíti a köznevelésről szóló törvény módosítása, mert akkor is elkezdhetnek tanítani, ha a nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomájuk kiadása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence elmondta, korábban - 30-50 éve - volt rá lehetőség, hogy a tanulmányok utolsó évében már be lehessen kapcsolódni a tanításba, és sok szakember egyetért abban, hogy ez most is jó lenne. Ezért a mostani törvénymódosítással lehetőséget adnának arra, hogy ha a nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diploma kiadása, akkor is elkezdhessenek tanítani a pályakezdő pedagógusok - közölte az államtitkár.

Ez azért is jó, mert így az iskolák szélesebb körből tudnak tanárokat választani. Rétvári Bence elmondta azt is, a jogszabály megteremti a törvényi felhatalmazást a későbbi iskolaigazgatói béremelésekhez is, amely függhet majd például az iskola méretétől és az ott tanulók teljesítményétől.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Iskola-előkészítő lenne az óvoda utolsó éve 

A javaslat szerint az óvoda utolsó éve iskola-előkészítő év lenne, és arra is még inkább koncentrálna, hogy hároméves korban elkezdjék az óvodát a gyerekek, mert annál jobb, minél korábban elkezdődik a fejlesztésük.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az elmúlt években rengeteg pozitívum történt az óvodákban: 2010 óta 11 300-zal több férőhely van, és majdnem ezerrel több óvodapedagógus dolgozik, így egy pedagógusra kevesebb gyerek, egy gyerekre pedig több figyelem jut. 

A mostani módosítással tartalmi segítséget is szeretnének adni az óvodáknak, mivel eddig sokféle gyakorlat alakult ki, ezeket próbálják egységesebbé és hatékonyabbá tenni, hogy ne 13-14 évesen döbbenjenek rá a szülők, hogy valamilyen képesség elsajátítása kimaradt alsó tagozatban. Tehát a későbbi problémák megelőzését szolgálja az, hogy iskola-előkészítő év legyen az óvoda utolsó éve - mondta az államtitkár.