Ők lettek Budapest új díszpolgárai

TARLÓS István; MINDSZENTY József; SZALAY-BOBROVNICZKY Alexandra; ERDŐ Péter
Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átadja a Mindszenty József bíborosnak, hercegprímásnak, esztergomi érseknek adományozott posztumusz Budapest díszpolgári címet Erdő Péter bíborosnak, esztergom-budapesti érseknek (b) az Újvárosháza dísztermében.
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik "a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be", és "kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek".
Vágólapra másolva!

Díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész.

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átadja a Budapest díszpolgári címet Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek (j) az Újvárosháza dísztermében. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elismerést posztumusz ítélték oda Antall Józsefnek és Mindszenty Józsefnek.

Tarlós István a szabadság napján tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt úgy fogalmazott: "ma egyszerre ünnepeljük a szovjet csapatok távozásának évfordulóját, városunkat és annak legkiválóbb polgárait".

- mondta a főpolgármester.

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átadja az Antall Józsefnek, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökének adományozott posztumusz Budapest díszpolgári címet Antall József özvegyének, Antall Józsefnének (j) az Újvárosháza dísztermében. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István felidézte, hogy az utolsó szovjet katona 1991. június 9-én 15 óra 1 perckor hagyta el Magyarországot, és ezzel új időszámítás kezdődött az ország életében.

- fogalmazott Budapest főpolgármestere, aki hozzátette, hogy ez a státusz csak akkor állhat fenn, ha a magyar nemzet fővárosa is sikeres, és erős város marad.

Tarlós kitért arra is, hogy Budapest összetett város, történeti korok, hagyományok, egyéni stílusok és szokások találkozási pontja. A reformkor nemzeti és a vele szorosan összefonódó polgárosító szándéka hozta létre, felismerve, hogy az országnak kell egy szív.

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átadja a Budapest díszpolgári címet Korda György előadóművésznek (j) az Újvárosháza dísztermében 2019. június 19-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós megjegyezte, hogy Budapest talán az egyetlen város Európában, amelyet annak idején nem az uralkodói hatalom teremtett meg és segített, hanem éppen annak ellenében jött létre, önállóan vívta ki a nemzet fővárosának jogát. Budapest mindig is életképes, folytonosan gyarapodni akaró város volt, sokkal több volt itt az invenció, a találékonyság, mint bármely más környező fővárosban.

- jelentette ki a főpolgármester, aki megjegyezte, hogy naponta halljuk a kissé dilettáns ígéretekkel tarkított, nagy hangú kritikákat, miközben éppen Brüsszelből érkezett idén a rangos elismerés, nagy fölénnyel Budapest nyerte az Európa legjobb úti célja címet. Külön kiemelték, hogy Budapest az elmúlt nyolc-tíz év teljesítménye alapján érdemelte ki a díjat.

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átadja a Mindszenty József bíborosnak, hercegprímásnak, esztergomi érseknek adományozott posztumusz Budapest díszpolgári címet Erdő Péter bíborosnak, esztergom-budapesti érseknek (b) az Újvárosháza dísztermében. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta a Tarlós István, aki hozzátette, hogy Budapest a most kitüntetettek munkásságával olyan régi és új színeket, régi és új értékeket mutat meg, amelyeket csak azok láthatnak igazán, akik megmerítkeznek az értékek világában.