Fonyód után a Heves megyei Nagyvisnyón is leszakadt az ég szerdán. A villámárvíz a házakba is betört, és az utcákat is elöntötte a sártenger. 

 

 A víz még egy parkoló autót is kis híján elsodort, ahogy az a videón is jól látszik:

A Nagyvisnyó és Dédestapolcsány közötti útszakaszt a hirtelen bekövetkezett heves esőzés miatt le is kellett zárni – tájékoztatta a megyei rendőrség a Heves megyei hírportált, a Heol.hu-t.

Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatta a Heolt, hogy

Nagyvisnyóról egy órán belül tíz riasztás is érkezett.

Azóta pedig összesen több mint húsz helyre riasztották a tűzoltókat. Udvarokat, kerteket öntött el a víz, de megtelt sok pince is, sőt, jó pár házban legalább 20-30 centiméter magasan állt az iszapos víz, amelyet ki kellett szivattyúzni. 

A József Attila utca új burkolatát is felszakította az ár, a környéken lakók szerint ott húsz éve nem volt hasonló nagy áradat.

A Jegenye sor környékén pincéket és kerteket, udvarokat öntött el az áradat, kapukat nyomott be a víz, hogy utat találjon a patakhoz. Jött viszont a víz a Csokvaomány és Nekézseny felőli hegyekből a József Attila utcánál is, és a faluban is 200 milliméter csapadék hullhatott.

Dél felé történt, hirtelen jött az eső jéggel, széllel, fentről a domboldalból pedig megindult a patak, feltörte az utat. Mindenkinek lett kára, bement az udvarra a víz, az állatokat menteni kellett. Másoknak és nekünk bejött a házba is. Van biztosításunk, remélem, hogy helyre tudjuk belőle hozni

– mondta el Szegedi Veronika, aki épp az áradáskor jött haza Bélapátfalváról, ahol sütött a nap.

A nő hozzátette, hogy máskor is volt rá példa, hogy a heves esőzés miatt megindult a kis patak, de a falu azon részén még sosem volt ekkora áradás, mint most. 

Körülbelül fél méteres víz hömpölygött le az utcákon a Szilvás-patak felé. Az utcán lejjebb egy asszony azt mondta, húsz éve volt árvíz, de nem ekkora. Egy egy éve odaköltözött családtól megtudtuk, autójukba, garázsukba, felújított házukba is befolyt a víz, és még nem volt biztosításuk.

Nagyvisnyóra a szomszédos Szilvásváradról érkezett segítség. Szaniszló László polgármester elmondta, hogy őt a nagyvisnyói polgármester, Csőgér Bálint hívta fel, hogy mint szilvási tűzoltók segítsenek.

Szivattyúzni kellett, de kiderült van nagyobb probléma is, ezért egy erőgépért visszamentünk. A környező hegyekben lezúduló csapadék okozta a villámáradatot, kettes fokozatú védekezést rendeltek el. Emberélet nem volt veszélyben, az anyagi javakat kell menteni. Ez egy kis közösség, épp ezért hatalmas az összefogás

– mondta Szaniszló László.

 

A lap több olvasója pedig arról számolt be, hogy Kisfüzesen is jelentősen megemelkedett a vízszint a vihar miatt.