Egyre abszurdabb a budapesti ellenzéki marakodás

2019.06.19. 12:27

Ahogy közeledünk az előválasztás érdemi részéhez, egyre inkább elszabadulnak az indulatok az ellenzéki oldalon. Elvileg a válogató azért van, hogy egységet teremtsen a balliberális pártok között, csakhogy mára odajutott a dolog, hogy a széthúzás szinonimájává vált. Jelenleg közleményben, televízióstúdióban és napilapokban is egymást szidják a balliberális politikusok, egyre inkább elmérgesedik a Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd viszonya, folytatódik az ellenzéki roncsderbi. Következzen az elmúlt egy nap veszekedési mérlege!

A májusi európai választás óta megbolydult az ellenzéki oldal, a budapesti előválasztás miatt komoly pozícióharc vette kezdetét a pártok között. A feszültségforrás alapja az volt, hogy a Momentum és a DK felrúgva a korábbi ellenzéki megállapodást, kihátrált az addig konszenzusosan támogatott Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mögül, akit így már csak az MSZP-Párbeszéd páros támogat. Mivel ez még a politikában sem számít a legszebb húzásnak, kezdetét vette az ellenzéki oldalon jól bevett roncsderbi: lassan lehetetlen követni, ki kibe mar bele, ki kinek üzenget, és kinek mi a valódi célja. 

Már közleményben is egymásnak estek

Mint ismert, hétfőn balliberális újságírók előtt ismertette főpolgármester-jelölti terveit Karácsony Gergely, aki ennek keretében riválisainak kritizálása mellett legújabb programpontját is nyilvánosságra hozta, többek között bemutatta az úgynevezett közlekedési alapjövedelmet. A DK-nak ez az ötlet annyira nem nyerte el a tetszését, hogy az ellenzéki háborúhoz mérve is szokatlan módon, közleményben esett neki az MSZP-Párbeszéd jelöltjének. 

Karácsony Gergely egy nyilatkozata alapján azt tervezi, hogy elveszi a budapestiek lakásuk, házuk előtt való ingyenes parkolását. Ez rossz javaslat 

 - olvasható a Gy. Németh Erzsébet, DK-s fővárosi képviselő által jegyzett írásban.

Majd még egyszer odaszúrva Karácsonynak hozzátették, nem ad hoc ötletekkel, hanem türelmes, bölcs, belátó tárgyalásokkal kell megalapozni a parkolási rendszer megújítását. A felháborodott demokraták közleményük végén egyenesen azt kérték az ötletgazdától, hogy 

lehetetlen javaslatától álljon el, és azt vonja vissza. 

Forrás: MTI

Nem késett sokat a válasz, a Párbeszéd sajtóosztálya villámgyorsan felvette a kesztyűt, és szerkesztőségünknek is megküldött közleményében azt írta, 

a Demokratikus Koalíció közleménye valótlanságot állít. 

A párt kifogásolta, hogy Karácsony éppen azért kezdeményezett szakmai vitát négy témában, köztük a közlekedéssel kapcsolatban, hogy a budapestiek megismerhessék a főpolgármester-jelöltek javaslatait, azonban ez a felhívás mind ez ideáig megválaszolatlan maradt. 

Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltje még ma is a programját készíti 

 - mutattak fricskát Karácsonyék Kálmán Olgának, aki csak a napokban lett a DK főpolgármester-jelöltje úgy, hogy korábban több alkalommal is tagadta politikai ambícióit.

A bukott tévés akadozott, Karácsonyék lecsaptak

Miután tegnap délután közleményben vesztek össze a felek, estére az ATV stúdiójába sikerült átmenteni a formájukat. 

Nagyon szép Kálmán Olga terve, de nem lehet megvalósítani 

 - ezekkel a szavakkal kommentálta Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke a stúdióban éppen előtte szereplő Kálmán Olga egészségügyre vonatkozó főpolgármester-jelölti programját. A tegnapi közleményháborúban a Párbeszéd azt vetette a bukott tévés szemére, hogy még ma is a programját készíti, pedig pillanatokon belül el kellene dönteni, kit indít az ellenzék Tarlós István főpolgármester ellen. A látványosan döcögő, a politikusi szerepkörbe még nem igazán belejövő Kálmán igyekezett megcáfolni, hogy erős lemaradásban van versenytársaival szemben, azt állítva, szakértők bevonásával egyedül dobta össze 9 fejezetből álló programját.  

Ennél egy picit többet kellene tenni 

- érkezett az újabb kritika Szabótól, aki szinte Kálmán valamennyi tervét bírálta. Szerinte azt "nem szabad mondani", hogy mentőautókra nem kell költeni, mivel ezek a járművek annyit futnak, hogy van, hogy lerobbannak, miközben a beteget szállítják. A legszórakoztatóbb momentuma a Kálmán-Szabó csörtének, ami egyben precízen megmutatja az ellenzék szellemi állapotát, hogy teljesen mást mondtak arról, hogy az elektromos autóbuszok bevezethetők-e Budapesten. A DK jelöltje a hagyományos buszokat elektromosra cserélné, míg a Párbeszéd társelnöke szerint "ezeket sajnos nem lehet bevezetni Budapestre, mert nincs rá kapacitás". 

Bizalmi válság a baloldalon

Miután párttársa kivitatkozta magát az ATV-ben, szerdán Karácsony Gergelyé volt a főszerep, aki jó szokásához híven intézett jó pár kellemetlen mondatot politikai riválisaihoz a Népszavának adott interjújában. A politikus úgy látja, hogy az MSZP-vel arra találták ki az előválasztást, hogy az első forduló megteremtse a baloldali egységet, a második pedig létrehozza a teljes ellenzéki összefogást. 

Most viszont visszamentünk a nulladik kilométerkőhöz: kialakult egyfajta bizalmi válság, vagyis a baloldali egység véglegesítésével is van munka 

- mutatott rá Karácsony, hogy milyen hangulat uralkodik Gyurcsány taktikai húzása óta az ellenzéki oldalon.

Úgy látja, hogy a DK elnökével szemben nem szegte meg a szavát, és a DK abból a megállapodásból lépett ki, miszerint az első forduló után közös jelölttel vágnak neki a másodiknak is. "Egyébként pedig nem egymást kell legyőznünk, nem is csak Tarlóst, hanem a budapestiek problémáit" - szúrt oda finoman Gyurcsányéknak Karácsony, arra utalva, hogy a bukott kormányfőt csak az mozgatja, hogy az ellenzék vezetőjének szerepében tetszeleghessen.

Holnap reggel 8 órakor veszi kezdetét az előválasztás érdemi szakasza, hiszen a hivatalos menetrend szerint ekkortól van a budapestieknek lehetőségük beleszólni az ellenzéki roncsderbibe. Az érdeklődők egészen június 26-án 12 óráig adhatják le szavazataikat, ezután kerül majd sor a voksok összesítésére. Ahogy látható, a tét emelkedésével egyre inkább láthatóvá válnak az ellenzéki pártok között meglévő konfliktusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK