Hollik István: A V4-ek egységesebbek, mint öt éve

2019.06.20. 21:43

A Visegrádi Négyeknek sokkal határozottabb és egységesebb álláspontja van most, mint öt éve - emelte ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Hollik Istvánt az európai uniós csúcsról kérdezték.

A kormányszóvivő elmondta, sok fontos téma felmerült, de nyilván kiemelt kérdések, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, s kivezeti majd a Tanácsot. A V4-ek abban egységesek, hogy Manfred Webert nem tudják elfogadni bizottsági elnöknek  - közölte a kormányszóvivő, hozzátéve: a V4-ek számára több elfogadható ember van a jelöltek között.

Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a V4-egyeztetésen, az EU-csúcs előtt Brüsszelben 2019. június 20-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hollik István ezzel együtt azt mondta: fontosak a személyek, de a magyar kormány számára az is lényeges, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban. 

Hangsúlyozta, az EU-nak van egy stratégiai dokumentuma, terve, amely a következő öt év politikai iránymutatását tartalmazza. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ebbe a dokumentumba bekerüljenek azok az alapelvek, hogy a migrációt meg kell állítani, s hogy a keresztény kultúrát meg kell védeni  - szögezte le a kormányszóvivő.