Egyre közelebb az MSZP és a DK fúziója

2019.06.20. 08:24

Farkas Örs politikai elemző a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a hazai és a nemzetközi helyzetről, a pártpolitikai átrendeződésekről.

Az elemző legelőször az ellenzéki pártok helyzetéről beszélt az EP választás és az őszi helyhatósági választások tükrében. Véleménye szerint a baloldalon egy politikai átrendeződés zajlott le az elmúlt kilenc évben, ahol már várható volt egy kicsúcsosodás. Ez most következett be, amikor is az a Gyurcsány Ferenc, aki gyakorlatilag 2006-ban megsemmisült, majd utána újból képes volt színre lépni, saját pártot alapítani, majd megerősödni, jutott el odáig, hogy az eddigi rendszert megbontsa az ellenzéki oldalon. Ehhez az EP választások végeredménye adták meg neki a politikai erőt, hiszen ez őt tette meg az Orbán kormány legkomolyabb kihívójának. Ez azt is jelenti, hogy bármilyen megállapodás is történt az ellenzéken belül, Gyurcsány Ferenc bejelentette igényét a baloldal megszervezésére, amit elsőként az önálló főpolgármester-jelölt indításával tett egyértelművé.

Farkas Örs szerint Kálmán Olga főpolgármester-jelöltsége több szempontból is ideális választásnak tekinthető Gyurcsány Ferenc részéről. Egyrészt azért, mert egy nőről van szó, másrészt pedig egy a baloldal számára ikonikus karakterről. Ő volt az, aki még az ATV-ben azt mutatta meg, hogy képes a kormánypárti politikusokat megszorongatni. Őt a nézők naponta látták, ráadásul vitaszituációkban, nem beszélve arról, hogy egyenlő vitapartnerként is. Ez némileg megváltozott, amikor a Hír Tv-hez szerződött, sok baloldali szavazónak esett ez nehezére, ám most a jelöltté válásával Gyurcsány Ferenc rehabilitálta a volt műsorvezetőt.

Mindezek mellett a volt miniszterelnök háttérbe is vonult, tette mindezt azért, hogy pártja ne csak és kizárólag róla szóljon, ezért is kellenek új és újabb szereplők. Azt is hozzátette a politikai elemző, azt is látni lehet, hogy a DK képes lehet további erősödésre, ezt mutatta Dobrev Klára színrelépése is. Amennyiben a pártelnök továbbra is megmarad pártjában egyfajta szürke eminenciásnak, akkor további erősödésre lehet számítani.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.