A magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásának, és azért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra is hasonló mértékben fenn lehessen tartani, illetve hogy legalább 2 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot – minderről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője az uniós csúcsról, a szúnyogirtásról, a Nemzeti Alaptantervről és az új magyar államkötvényről is beszélt.  

A családok költségvetésének nevezte a jövő évit a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben.

A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására– közölte.

Ezért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásának, és azért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra is hasonló mértékben fenn lehessen tartani, illetve hogy legalább 2 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot.

Gulyás Gergely: A magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásánakForrás: MTI/Illyés Tibor

Az EU-nak a siker irányába kell haladnia 

Az Európai Unió (EU) következő ötéves stratégiája és a személyi kérdések ügyében is olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás a stratégiát illetően kiemelte: Magyarország világossá tette, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra. Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket – tette hozzá.

Újabb források szúnyogirtásra

Gulyás Gergely tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány plusz forrásokat biztosít szúnyogirtásra, miután a szúnyoginvázió mértéke sok településen aggasztó. A következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz – mondta.

Ugyanebben a témában közölte, a belügyminiszter feladata lett, hogy intézkedési tervet készítsen, ennek anyagi vonzatára nincs felső korlát. Akár milliárdos összegekről is szó lehet. A repülős irtás a leghatékonyabb, 100 százalékos hatékonyság nem várható már. Az irtás a terv elkészítéstől függetlenül már zajlik is – tette hozzá. 

Nem támogatják sem Webert, sem Timmermanst

Gulyás szólt arról is, hogy a V4-ek közös állásponton vannak, sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst, sem a csúcsjelölti rendszert nem támogatják, utóbbi egyébként ellentétes is a lisszaboni szerződéssel is. Az EU élére olyan vezetőket kell választani, akik egyetlen alkalommal sem támadták az országokat. Manfred Weber márpedig megszavazta a Sargentini-jelentést – tette hozzá. 

A Miniszterelnökség vezetője közölte, a kormány tartja magát a béremelésekkel kapcsolatos megállapodásokhoz. Az egészségügyi szakdolgozók munkáját a kormány elismeri. Előbbre hoztak egy 8 százalékos béremelést, és jön még egy 64 százalékos béremelés – tette hozzá. Természetesen ehhez az áldozatos munkához soha nem lehet elég forrást biztosítani – mondta.  

„Roncsderbi zajlik az ellenzéki oldalon”Forrás: MTI/Illyés Tibor

Roncsderbi zajlik az ellenzéki oldalon

Gulyás szerint a balliberális oldal nem sokat változott tíz év alatt, mindezt bizonyítja Karácsony Gergely ingatlanadós javaslata is. A budapesti ingatlantulajdonosok nagy része a szocialista javaslatok szerint igen sok adót fizetne – tette hozzá. Ez a kormány a fehérítés útját járja, kettős-hármas adózást a kormány nem támogat. Gulyás szerint az ellenzéki oldalon roncsderbi zajlik, miközben Tarlós István érte el a legtöbbet a kormánynál a budapestiek érdekében. Mindenki más lényegesen kevesebbet érne el – tette hozzá. 

2020-ban vezethetik be az új Nemzeti Alaptantervet

A Miniszterelnökség vezetője a Magyar Állampapír Plusz programról azt mondta, 500 milliárd forintnyi értékben fogyott a papír egy hét alatt. 5000 milliárd a teljes terv, lehet, hogy hamarabb lezárják a jegyzést, ennek a lehetőségét a Pénzügyminisztérium folyamatosan vizsgálja – tette hozzá. 

A Nemzeti Alaptantervről azt mondta, 2020-ra tervezik bevezetni, de kilenc hónap kell a felkészüléshez.

Fogyasztóvédelmi eljárást fogunk indítani és a lehető legszigorúbb bírság kiszabását fogom javasolni a hatóságoknak- jelentette ki Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a WizzAir több száz magyar utast hagyott szerda este Brüsszelben a repülőtéren, miután törölték a budapesti járatot, de az ott hagyott utasok semmilyen ellátást nem kaptak a WizzAirtől.