Négyen is jogerősen életfogytiglant kaptak az ügynevezett halálkamionügyben. 71 migránst zsúfoltak be egy szellőzés nélküli teherautóba. Mind meghaltak, megfulladtak, köztük gyerekek is. 

Tavaly a bíróság első fokon 25 évre ítélte azt a négy embercsempészt, az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálják a teherautót. Ebben fulladtak meg 71-enForrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Az üggyel kapcsolatban 14 embert ítéltek el akkor, a csempészett emberek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolták őket.

Négy embernek ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett gyilkosság miatt is felelnie kellett.

A vádirat összesen 26 vádpontot tartalmazott, amelyek közül a huszonötödik a 71 ember halálát okozó úgynevezett parndorfi ügy. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31-szer összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába, emberek szállítására alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. Az utolsó alkalommal történt a tragédia. 

Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről Ausztria felé tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. Esélyük sem volt a túlélésre.

Amikor a banda tagjai észrevették, hogy mindenki meghalt a főnökeikkel egyeztetve, egész egyszerűen az út szélén hagyták a teherautót, benne a holttestekkel.

A négy férfit most jogerősen életfogytiglanra ítélték.