Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt mondta csütörtökön az Országgyűlésben éves meghallgatásán, hogy a magyar gazdaság megfelelő ütemben bővül, ám a romló nemzetközi környezet miatt a növekedés fenntartására kell összpontosítani. A turisztikai szektor támogatását kiemelte, ugyanis az ágazat teljesítménye kétszer gyorsabban bővül, mint a magyar gazdaság egésze. Egy újabb nemzeti konzultációról is beszélt a miniszter.

Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságában, éves meghallgatásán a nemzetközi hatások közül kiemelte az európai gazdaság lassulását, amely szerinte a hibás brüsszeli döntések következménye. A növekedést ösztönző kormányzati döntések közül elsőként a turizmus támogatásának jelentőségét hangsúlyozta. Az ösztönző intézkedéseket azzal indokolta, hogy az ágazat teljesítménye kétszer olyan gyorsan bővül, mint a magyar gazdaság egésze, a GDP-n belül 11 százalékot ért el tavaly a turizmus.

Összesítése szerint turisztikai célpontok fejlesztésére, valamint szálláshelyek építésére és korszerűsítésére 2030-ig közel 900 milliárd forint juthat.

Rogán sikeresnek nevezte a cafeteriarendszer átalakítását arra hivatkozva, hogy a SZÉP-kártyák feltöltései tavalyhoz képest 94 százalékkal nőttek, az összeg pedig rövid időn belül a belföldi idegenforgalmat gazdagíthatja.

A strandfejlesztési programmal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány hosszabítást engedélyezett, mert az önkormányzatok a kedvezőtlen időjárás miatt a május 31-i határidőig nem tudták azt befejezni. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) az éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. június 20-án. Mellette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Rogán Antal

A kormány szeretné a nemzeti konzultációkat folytatni, és – akárcsak idén – jövőre is indít olyat, amelyik a következő költségvetés megalapozását készíti elő – jelentette be a miniszter szintén a bizottsági meghallgatáson. 

A miniszter azt mondta, hogy a 2020-as költségvetés is az emberek véleményét figyelembe vevő családvédelmi akcióterven alapszik.

Közölte, a családok támogatására már most ezermilliárd forinttal többet fordítanak a költségvetésben, mint 2010-ben, az utolsó Gyurcsány-kormány idején benyújtott büdzsében tették. Ezt az összeget 2020-ra, a családvédelmi akcióterv elfogadásával további több mint 200 milliárd forinttal emelik meg – ismertette.