Jövő júniusra elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút

székesfehérvár
Az Országalma szobor Székesfehérvár központjában
Vágólapra másolva!
A zarándokúton a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjét lehet megismerni, emellett a család szerepének fontosságát is hirdeti Székesfehérváron és Bodajkon.
Vágólapra másolva!

Spányi Antal megyés püspök szerint a 2017-ben elnyert másfélmilliárd forintos támogatásból megvalósuló fejlesztések révén Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé válhat.

Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban

országosan mintegy 300 milliárd forint jut kulturális fejlesztésekre.

Örömét fejezte ki, hogy a zarándokhelyek, kegyhelyek, templomok, egyházi épületek fejlesztésével a magyar keresztény kultúrát, a nemzeti identitást erősítik.

Az Országalma szobor Székesfehérvár központjában Forrás: Flickr.com

Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a jelentős, 1,5 milliárd forintos költségvetés mellett a projektben

kiemelkedő a szellemi tartalom.

Reméli, hogy a fejlesztések befejezését követően olyan turisták érkeznek majd a térségbe, akik nem néhány órát, hanem több napot töltenek el a városban és környékén.

A projekt három települést és hét helyszínt érint. A fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye látogatóközpont és kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett a Püspöki Palota, ahol látogató-útvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További állomás Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor.

Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett Magyar Szent Család mesetér épül.

A helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van.