Elméletileg bármelyik nagykorú budapesti lakos leadhatja szavazatát az ellenzéki előválasztás második fordulójának nevezett roncsderbin. A résztvevők ugyan kölcsönösen visszalépést ígértek a győztes javára, de a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció okozhat még meglepetést ezen a téren, amennyiben nem a jelöltjük, a bukott műsorvezető, Kálmán Olga nyer. Az előválasztás lebonyolítása adatkezelési szempontból komoly aggályokat vet föl, ráadásul az adatokat egy Soros Györgyhöz köthető álcivil szervezet, a Magyarhang Nonprofit Kft. kezeli.

Sebezhető a rendszer

Bárki részt vehet a tegnap elkezdődött ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztásoknak nevezett roncsderbin.

A megméretés szervezője a Civil Választási Bizottság (CVB), amelyet álcivil szervezetek, illetve ellenzéki pártok képviselői hoztak létre, és jelenleg 16 tagszervezete van.

Az előválasztást a CVB a Magyarhang Nonprofit Kft. segítségével bonyolítja le, amely adatkezelőként és adatfeldolgozóként kezeli a szavazók személyes adatait.

Ahogy az Origo arról már beszámolta Magyarhang Nonprofit Kft ügyvezetője és tulajdonosa Varga Máté, aki a Soros György-féle Civil Kollégium Alapítványnak is igazgatója egyben.

Soros GyörgyForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yunus Kaymaz

Varga és a cége úgy került a sajtó látókörébe még tavaly júliusban, hogy az aHang nevű, kérészéletű tüntetésszervezőt működtették, amely több másik, szintén Sorosékhoz köthető álcivil csoporttal működött együtt.

Az aHangról érdemes még megjegyezni, hogy vezetői Schilling Árpádhoz, valamint a feleségéhez köthető Krétakör „harcosai". Amúgy a Krétakör tagja volt Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista is. 

A sorosista szervezet az előválasztás költségeinek fedezésére egy külön bankszámlát nyitott, kérve mindenkit, akinek fontos az ügy, hogy befizetésével támogassa annak lebonyolítását.

A szervezők honlapja szerint az adatkezelés és feldolgozás 2019. június 26-ig, illetve az azt követő jogorvoslati időszak végéig, azaz legkésőbb 2019. július 1-jéig tart, és utána a begyűjtött és tárolt személyes adatokat megsemmisítik.

Az EP-választásnál is felmerült, hogy pártok vagy ügyek között mozgott volna egy nagyobb adatbázis, és hogy az nem csak Magyarországon volt elérhető. A mostani eljárás ezer sebből vérzik. Nincs az ellenzéknek ezen a téren tapasztalata, kapkodás volt az utóbbi időben, és a procedúra sincs rendesen kidolgozva. Nagy kockázatot vállal az ellenzék azzal, hogy az önkormányzati választások előtt debütál ez az új konstrukció – fogalmazott a felmerülő veszélyekkel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek interjút adó Farkas Örs. 

Az előválasztás keretében online és személyesen, a kihelyezett pultoknál lehet voksolni. Az internetes szavazás online regisztrációhoz kötött, amit azonban rendkívül kevesen – mindössze 4326-an – végeztek el a megadott határidőig, ami a választókorú lakosság kevesebb mint fél százalékát jelenti.  A szervezők állítása szerint olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége – a nyílt forráskód használata miatt – megkérdőjelezhetetlen.

Ugyanakkor egy rést már találtak a rendszeren,  és még szerencse, hogy egy jó szándékú programozó akadt rá a sebezhetőségre, aki értesítette az illetékeseket.

Szűrik az adatokat

Élő Norbert, a Gyurcsány-féle DK budapesti koordinációs tanácsának ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy az aHang választási bizottságának tagjai a napi gyűjtés lezárultával elviszik a dobozban lévő aláírásokat egy 24 órában őrzött, online kamerával ellátott, lepecsételt helyiségbe.

Ismertetése szerint a Magyar György ügyvéd által elnökölt bizottságban a jelölteket indító négy ellenzéki párt mellett a Jobbik is részt vesz, az LMP pedig az elnöke lemondásáig képviseltette magát a grémiumban, tehát már nem. 

Az aláírásgyűjtők közül mindenki önkéntes aktivista, nem kapnak fizetést. Egy érték- és titoktartási nyilatkozatot kell kitölteniük, és kapnak egy tájékoztató képzést az aláírásgyűjtésre és az adatkezelésre vonatkozóan – tette hozzá a gyurcsányista politikus.

A Magyar Nemzet újságíróinak arra a kérdésére válaszolva: hogyan ellenőrzik, hogy egy személy nem szavaz esetleg többször,  Élő Norbert azt felelte, hogy a voksolók adatait számítógépen futtatják át, amely automatikusan kiszűri, ha valaki többször járulna az urnákhoz, azonban a gép nem visszakereshető módon tárolja az adatokat. 

Ezt azt jelenti, hogy utólagos ellenőrzésre nincs lehetőség. Ennyit tehát az átláthatóságról és az elszámoltathatóságról.

Hátba támadhatják az eredményt Gyurcsányék

A három induló: a parkolási botrányba keveredő zuglói polgármester, Karácsony Gergely, akit az MSZP, a nullaszázalékos Párbeszéd és a Szolidaritás nevű álcivil szervezet támogat; Kálmán Olga, akit a Gyurcsány házaspár ajánl a választók figyelmébe; és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje, aki beengedné a migránsokat, és agyhallottaknak tartja a magyarokat.

Karácsony Gergely, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius GáborForrás: Origo

A résztvevők hivatalosan mind vállalták, hogy amennyiben nem nyernek, visszalépnek a győztes javára – mondta Farkas Örs.

A kerületekben történő megállapodásokat befolyásolja majd, hogy ki adja a főpolgármester-jelöltet. Ezért még sok érdeksérelem várható az ellenzéki pártok között. Látszik, hogy Gyurcsány Ferenc esetében az adott szónak nincs nagy ereje, ezért – úgy vélem – nem feltétlenül csak egy jelölt indul majd Tarlós István ellen a mostani előválasztáson részt vevő ellenzéki politikusok közül. Elsősorban akkor fordulhat ez elő, ha nem Kálmán Olga nyeri a megmérettetést, amire azért van esély  – fűzte hozzá a politológus.

A szakértő szerint Karácsony Gergely és Kálmán Olga közül kerül majd ki a győztes, és minden bizonnyal többen voksolnak majd a második fordulóban, mint tették azt az elsőben, bár nem annyian, hogy érdemben felkeltenék a budapestiek figyelmét.

Információnk szerint az MSZP az esetleges Gyurcsány-Kálmán Olga sikert valójában nem fogja elfogadni, azaz a roncsderbi, az ellenzéki gyűlölködés folytatódni fog.