Informatikai szakértő: Kiszivároghatnak az előválasztás résztvevőinek adatai

Aláírásgyűjtés a Széll Kálmán téren és a Blaha Lujza téren, előválasztás 2019
Vágólapra másolva!
Komoly problémák merülnek fel a balliberális előválasztás online rendszerével kapcsolatban. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint a hibák következtében az is elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a résztvevők személyes adatai.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő szakértő ennek kapcsán azt mondta a polgári napilapnak, hogy feltételezhetően nem vontak be internetes biztonsághoz értő informatikai szakembert, aki ellenőrizte volna az oldalt.

Illetéktelen kezekbe kerülhetnek a személyes adatok?

Arról korábban is cikkezett a sajtó, hogy biztonsági kockázat gyanúja merült föl az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatban, ugyanis az online és offline begyűjtött adatok összesítését és feldolgozását végző Magyarhang Nonprofit Kft. által üzemeltetett online regisztrációs és szavazási rendszerrel, valamint az adatok biztonságos tárolásával is gondok lehetnek. Az előválasztás honlapján azzal védekeznek a szervezők, hogy olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége megkérdőjelezhetetlenségét a nyílt forráskód is biztosítja. A szakértő szerint azonban önmagában az, hogy nyílt forráskódú a rendszer,

még nem jelent garanciát a biztonságra nézve.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bevett gyakorlat alapján ennek ellenőrzését úgynevezett etikus hackerekkel szokás elvégeztetni, akik különböző vizsgálatokat folytatnak. Nem tudni azonban, hogy ezek a tesztek a szükséges szaktudással rendelkező informatikusok bevonásával megtörténtek-e - emelte ki a szakértő. A nem megfelelő biztonsági felkészülésre utal, hogy találtak egy hibát a rendszerben, amelyet annak jó szándékú észlelője nyilvánosságra is hozott, felhívva a figyelmet a veszélyre. A szakértő szerint ezért mindenképpen érdemes lenne átnézni az egész rendszert és a folyamatait, mivel ez egy kritikus hiba, és nem volna szerencsés, ha a választók adatai kiszivárognának, vagy az adatbázishoz illetéktelenek férnének hozzá. "A konkrét hiba ráadásul a választási folyamatban keletkezik, amely az egész rendszer lényege. Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak még további hibák" - fogalmazott a szakértő.

Mint ismert, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtésnél is kritikus adatvédelmi kérdések merültek föl. Ezzel kapcsolatban Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján kijelentette, Hadházy Ákos politikai haszonszerzés érdekében külföldre juttatta magyarok adatait.