Egyre erősebb a nyugat-európai antiszemitizmus

Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemita veszélyekről Európában, a Sorsok Háza és a Páva utcai Holokauszt Múzeum jövőjéről, valamint a B'nei B'rith jövő esztendőben szerveződő konferenciájáról.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár beszámolt egy konferenciáról, amelyet Brüsszelben tartottak az Európai Parlamentben, ennek témája az európai zsidóság helyzete volt. A politikus fel is szólalt, az előadásában meghatározta azokat a különbségeket, amelyeket Magyarországon és Nyugat-Európában lehet tapasztalni. Beszélt az antiszemitizmusról, aminek kapcsán azt mondta,

Hozzátette, bár ezt sokan megpróbálják tagadni, még az európai közösség több vezetője is, de ezek az összefüggések akkor is léteznek. Ellentétes példaként Magyarországot emelte ki, ahol nincsenek olyan történetek, mint Nyugaton, miután az ország, amennyire tudta, a határait lezárta.

Szalay-Bobrovniczky Vince egyik feladata a Páva utcai Holokauszt Múzeum (HDKE) felügyelete, ahol egy igen szűkös költségvetéssel kell a szakembereknek dolgozni. Arra a kérdésre, hogy van-e remény arra, hogy ez a jelenlegi helyzet megváltozzon, az államtitkár elmondta, az idei évben közel a harmadával emelték meg az intézmény költségvetését. Hozzátette, azt biztosan nem lehet mondani, hogy nem lehetne még többet adni a múzeumnak, de a mostani megemelt összeg talán nagyjából elegendő a feladatok ellátására. Most új vezetés dolgozik itt, Kovács Tamás főigazgató irányításával, valamint a működtetésért felelős új kuratóriummal.

A politikus arra a felvetésre, hogy miért nem állnak akkora sorok a Páva utcánál, mint a Terror Házánál úgy vélekedett, a HDKE mostani kiállításával azért lenne tennivaló. Amennyiben ezt a tárlatot sikerülne megújítani, akkor ezzel már lehetne növelni a látogatói számokat, persze az is igaz, hogy az intézményt nem egyszerű megközelíteni nagyobb csoportoknak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.