Teljes káosz a roncsderbin, megint kitört az ellenzéki háború

Vágólapra másolva!
Elképesztő káosz alakult ki az ellenzéki előválasztásnak nevezett roncsderbin. Bár még egy napig lehet szavazni az úgynevezett előválasztáson, de egyre több jel mutat arra, hogy a résztvevők nem fogadják majd el az eredményt, tovább folytatják majd a háborút egymás ellen, így pedig semmi értelme nem volt az egésznek. Ráadásul a vártnál jóval kevesebben szavaztak, az érvényességi küszöb is éppenhogy meglesz, még a szavazás ötödik napján sem érték el a minimumként kitűzött 50 ezer szavazatot. Az elmúlt napok roncsderbije arra mindenképpen jó volt, hogy megismerjük az egymással alkalmatlanságban versenyző három jelöltet, és kiderüljön, hogy adóemelés és vizitdíj várna a fővárosiakra, ha bármelyikük is hatalomra kerülne.
Vágólapra másolva!

Napról napra egyre abszurdabb jelenteket hoz az előválasztásnak nevezett fővárosi ellenzéki roncsderbi. Miközben az alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb jelöltek folyamatosan traktálják az embereket a teljesen abszurd ígéretekkel, a felszín alatt a valós programjuk is kiderül. Így például a bukott televíziós Kálmán Olga megválasztása esetén jönne a budapesti vizitdíj. Karácsony adóemelésekkel kampányol, míg a Momentum jelöltje a magántulajdonnak menne neki.

Egyre több jel mutat arra, hogy az ellenzéki roncsderbi résztvevői nem fogják elismerni az előválasztás végeredményét Forrás: Origo

Csalásvád

Az utóbbi pár napban azonban egyre több olyan jelet lehet felfedezni, hogy a végeredményt egyetlen jelölt sem fogja elismerni. Erre utalt az is, hogy csalással vádolta meg a DK Karácsony Gergelyt, mert szerintük hazug automata telefonhívásokkal akarja manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét, ezért jogorvoslatért az úgynevezett Civil Választási Bizottsághoz fordultak. Az utóbbi testület semmilyen vizsgálatot nem indított.

Az ügyben nehéz tisztán látni, elképzelhető, hogy Karácsony Gergely, látva, milyen kevesen szavaznak, kétségbeesetten megpróbált még szavazatokat szerezni, de

sok jel utal arra is, hogy Gyurcsányék egyszerűn nem hajlandók elfogadni, hogy jelöltjük veszítsen, és már előre magyarázni akarják a bukást.

Az is szóba jöhet, hogy így fogják majd érvénytelennek nyilvánítani az egész procedúrát, és akkor nem kell elfogadni a végeredményt. Az üggyel kapcsolatban folyamatosan kerestük Kunhalmi Ágnest és Gréczy Zsoltot is, de cikkünk megjelenéséig nem értük el őket.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kitáncol a Momentum is?

Most már a Momentum teljesen ismeretlen jelöltje sem biztos, hogy elfogadja a győztest. "Ha Kálmán Olga lesz a közös jelölt, az a régi politika folytatása is lesz egyben" - mondta Kerpel-Fronius, aki már a múlt héten a hvg-ben megjelent írásában keményen támadta előválasztási ellenfeleit.

Többek között azt írta, a szavazók egy része soha nem fog Gyurcsány Ferenc pártjára vagy az MSZP-re szavazni.

"Lehet ezt tévképzetnek és értékvakságnak nevezni, de ettől függetlenül a 2014-es és a 2018-as választások eredményei alapján tény" - tette hozzá a Momentum főpolgármester-jelöltje, aki arról is értekezett dolgozatában, hogy ha ez az előválasztás a szokásos baloldali szimpátiaszavazás lesz, ha a baloldal jelenleg legnépszerűbb figuráját választja egységes ellenzéki főpolgármester-jelöltnek, akkor az előválasztás nem éri el a célját. Mindezek a mondatok is arra utalnak, hogy a Momentum sem fogadja el az előválasztási végeredményt, ha nem ők nyernek.

A DK csalással vádolta Karácsonyékat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kálmán senkivel sem hajlandó az együttműködésre

Bár a 2010-es és 2014-es budapesti önkormányzati választás után már azt hittük, hogy a balliberális ellenzék nem tud előállni Falus Ferencnél alkalmatlanabb jelölttel, most, 2019-ben sikerült a korábbiakat is alulmúlni: a bukott televízióst, Kálmán Olgát ajánlani a fővárosiaknak.

Az ellenzéki roncsderbi során világosan kiderült, hogy a Gyurcsány Ferenc által kézivezérelve irányított Kálmán Olga - aki Gyurcsány engedélye nélkül még a baráti, ellenzéki propagandasajtónak sem nyilatkozhat - Karácsonynál és Kerpel-Froniusnál is alkalmatlanabb, ráadásul semmilyen vezetői tapasztalata nincsen.

Viszont nagyon erőszakos, összeférhetetlen, és senkivel sem hajlandó együttműködésre. Ígéretei pedig az ingyen sör és az örök élet kategóriájában mozognak. A jelölti tévévitán feltűnően gyengén szerepelt, ráadásul az is kiderült: lopott videóval kampányol.

Nekimenne a magántulajdonnak a Momentum

Az ellenzéki roncsderbi egyik legszánalmasabb fejezete egy úgynevezett televíziós vita volt. Ez azonban valódi vitának nem volt nevezhető, mert többek között az sem került szóba, hogyan sikerült Karácsony Gergelynek öt év alatt csődközelbe kormányoznia Zuglót. Azonban világosan láthattuk, hogy míg a bukott televíziós demagóg agresszivitásával és kínos tudatlanságával tűnt ki, addig a XIV. kerületi polgármester sorozatban állított valótlanságokat, a Momentum jelöltje pedig a magántulajdon intézményének eltörlésére tett több utalást.

A Momentum magántulajdon-ellenes kijelentéseket tett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nyílt levelet írt Tarlós István

Az ellenzéki roncsderbi kapcsán Tarlós István nyílt levélben fordult a budapestiekhez. A főpolgármester írása a Magyar Nemzetben jelent meg. A főpolgármester többek között közölte:

  • Budapesten kilenc év alatt egyetlen korrupciós botrány sem volt.
  • Az előválasztási ceremónia nem a választás törvényes szabályai szerint történik.
  • Az egész dolog választásnak álcázott marketingtevékenység.
  • Kálmán Olgának láthatóan fogalma sincs az önkormányzati rendszer működéséről.
  • Kálmán és Karácsony közlekedéssel kapcsolatos ígéretei pár hónap alatt csődbe vinnék a BKV-t.
  • Kálmán Olga vagy Karácsony sokkal kevésbé önállóak Gyurcsány árnyékában.