Kálmán Olgáék a budapesti vizitdíj mellett állnak

KÁLMÁN Olga
Budapest, 2019. június 19. Kálmán Olga független, a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc jelöltjének a programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert. A vizitdíjat a 2008-as népszavazáson utasították el nagy arányban a választók. 
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció jelöltjének programjáról eddig túl sokat nem tudni. Az előválasztási vitán is inkább csak ígérgetések, és nem konkrét, számokkal alátámasztott tények hangzottak el. Amint Kálmán Olga rárepült az egészségügy témakörére, egyből darázsfészekbe nyúlt, és egy régi, már leszavazott MSZP-SZDSZ-es ötletet elevenített fel. Konkrétan a vizitdíjat.

A baloldali kötődésű Hírklikk nevű véleményoldal azt írja, hogy

Kálmán Olga programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert.

Mindezt Soros egyetemének egyik szakértője „kotyogta" el. Mihályi Péter közgazdász, a Soros-féle CEU vendégprofesszora kifejtette, hogy Kálmán Olgának, ha a programját meg akarja valósítani, akkor „plusz forrásokra is szüksége volna" - mindezt a Tűzfalcsoport.blogstar.hu fedezte fel.

Kálmán Olga terveit csak a budapesti vizitdíj bevezetésével lehetne megvalósítani Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A sorosista tanár így nyilatkozott Kálmán Olga programjáról: „Ennek megoldása valóban nem igényel olyan nagy anyagi ráfordításokat, a szükséges plusz pénzt pedig elő lehet teremteni, egy részét állami forrásokból, egy részét pedig magánerőből, mondjuk tartozhat hozzá például egy budapesti vizitdíj".

2007-ben vezették be

Az orvosi látogatásokkor fizetendő vizitdíjat 2007. február 15-én vezették be.

A vizitdíj összege alapesetben 300 forint volt.

Emelt összegű, vagyis ezerforintos vizitdíjat akkor kell fizetni, ha a beteg nem a háziorvosához megy, ha beutaló nélkül megy szakrendelésre, illetve ha az ügyeleti ellátást valódi ok nélkül veszi igénybe.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy fizessen mindenki, aki orvoshoz fordul, a rászorulók pedig majd visszaigényelhetik a pénzt. A végül bevezetett rendszerben egyes csoportok mentességet kaptak. A vizitdíj bevezetése mellett azzal érvelt az egészségügyi kormányzat, hogy bármilyen kis összegű lakossági önrészfizetés is képes visszaszorítani a hálapénzt.

A vizitdíj bevezetése után készült felmérések ezt az elképzelést azonban nem támasztották alá.

A vizitdíjhoz fűzött várakozások közül egy teljesült, mégpedig az, hogy csökkent az orvos-beteg találkozások száma.

A népszavazás az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció felbomlását hozta

Az akkori ellenzéki pártok, a Fidesz és a KDNP többek között a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj témájában is országos népszavazást kezdeményeztek.

A március 9-i voksolás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82 százalék körüli győzelmével zárult.

Az eredménynek nagy szerepe volt a kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.

Gyurcsány visszatérését készíti elő Kálmán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bukott televíziós Gyurcsány visszatérését készíti elő

A mostani vizitdíjas ügy is világosan mutatja, hogy továbbra is javában zajlik az ellenzéki roncsderbi, az alkalmatlan jelöltek napról napra szállítják a szánalmasabbnál szánalmasabb akcióikat. A főpolgármesterjelölt-jelöltek közül a legmegdöbbentőbben alkalmatlan Kálmán Olga. A bukott televíziós műsorvezető,

miután egyetlen kisváros televíziója sem tartott igényt szolgálataira, inkább úgy döntött, hogy elfogadja Gyurcsányék ajánlatát.

Első ránézésre józan ésszel nehezen érthető, hogy juthatott eszébe éppen ő a bukott miniszterelnöknek, de ha jobban megnézzük, a helyzet egyértelmű: Kálmán Olga valójában Gyurcsány Ferenc visszatérését készíti elő.

Kálmán Olga amellett, hogy Gyurcsány politikai céljait valósítja meg, a legostobább választási ígéretekkel állt elő. Alapvető közgazdasági, jogi és műszaki ismeretek hiányoznak mögüle - amellett, hogy nyilvánvalóan nem is gondolja komolyan őket. Néhány éve a Kétfarkú Kutyapárt még viccből ígért örök életet és ingyen sört, Kálmán Olga már teljesen komolyan áll elő ehhez hasonló ötletekkel. Ilyen például a pesti buszok gyakorlatilag azonnali lecserélése.

Ha megpróbálná végrehajtani, a főváros napokon belül menne csődbe.