Budapest tengerpartja még szebb, mint tavaly

2019.06.26. 10:12

Több mint 3 milliárdos fejlesztéssel a régió egyik legszebb strandjává változtatták az egykori sóderbányát, ahol tilos és veszélyes volt a fürdőzés. A Lupa-tó kristálytiszta, türkizkék vize mellett ma már a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehérhomokos "tengerpart" várja megannyi szolgáltatással, sportlehetőséggel és színvonalas gasztronómiai kínálattal a látogatókat. A gyerekekkel érkező családok külön kialakított részen pihenhetnek és idén már egy tó menti glampingben is alhatunk vagy direkt buszjárattal juthatunk ki a belvárosból a Lupa-tóhoz.

A nemrég még sóderbányaként működő bányató, ahol tilos volt a fürdőzés, ma már egy, a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehérhomokos "tengerparttá" alakult, koktélbárokkal, éttermekkel és számos szolgáltatással. A strandoláson túl kipróbálható a vízisportok sora és van családi strandrész számos aktivitással – mutatja be Gerendai Károly "Budapest Tengerpartját', a Lupát, ami három év alatt rengeteget változott, de elmondása szerint még számos ötlet vár megvalósításra.  

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Felépítettek egy többszáz fős rendezvényházat, ahol az esküvőktől a céges rendezvényekig bármit meg lehet valósítani, de az egész Lupa Beachről általánosságban ki merem jelenteni, hogy ma az egyik legszínvonalasabb és legkülönlegesebb rendezvényhelyszín a vízparti bárjaival és beach klubjaival, legyen szó egy homokban táncolós naplemente partyról vagy egy céges családi napról" – teszi hozzá Gerendai Károly.

Sport

A Lupa egy egyedülálló élménycentrum, ahol több tucat sport várja a látogatókat is a nyári hónapokban. A kínálat szinte kimeríthetetlen: itt van például a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma, működik egy búvárcentrum, a kristálytiszta vízben elsüllyesztett tereptárgyakkal, de a SUP és a többi evezős sport vagy vitorlázás és a surf kedvelőinek is kiváló a terep. A bevállalósabbak kipróbálhatják a Flyboardot, vagy szuperhős módjára előtörhetünk a habokból a menő Jetovatorral is. És nem beszéltünk még a változatos beach sportokról, a szabadtéri edzőteremről, a teqballról vagy a strand vízilabdáról, ahogy a nyíltvízi úszásra is nehéz lenne ideálisabb terepet találni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Lupa nyár az aktív élmények és a versenyek mellett edzőtáborokkal, napközis gyermek sporttáborokkal, sportnapokkal csalogat mindenkit Budapest Tengerpartjára.

Gasztronómia

A Lupa-tó nem csupán a szabadidős- és sporttevékenységek változatos tárházát nyújtja, de gasztronómiai kínálata is igyekszik minden igényt kielégíteni. Míg az Öböl Strandon elsősorban hagyományos strandbüféket találunk, a LUPA Beach "gasztrosétányán" egyszerre ott vannak a tipikus strand ételek és a különlegesebb fogások.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A két strandon összesen 27 vendéglátóegység nyújt sokszínű kínálatot, és a vízparti koktélbárok és beach klubok is színes választékot kínálnak. Minden második csütörtökön speciális tematikus gasztro estek is várják a látogatókat, ahol éppúgy lesznek mediterrán vagy borvacsorás estek, mint grillezős vagy bográcsos vacsorák.

Család

A Lupa nagy előnye, hogy nagyon közel, egyenesen a főváros határába hozza a tengerparti életérzést, ezért különösen kedvező ez a kisgyerekes családoknak, hisz' nem kell órákon át csomagolni, hogy aztán hosszas autózást követve érjük el a napsütéses vízpartot. Hangulatos játszótér, valamint mellette egy, a mélyvíztől elzárt gyerek strand rész, a „Gyerek Beach" várja a kisebb gyerekkel érkező családokat. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Újítások

Az idei újításokról Gerendai elmondta, hogy teljesen megújult az Öböl Strand rész, ami mérsékeltebb jegyárakkal várja a látogatókat. Az Öböl partszakaszát befüvesítették, és a zöld partszakaszhoz zöld szemléletet is társul, ahol szelektíven gyűjtik a szemetet, bevezetik az visszaváltható repoharat, megszüntetik a szívószálat. Teljesen megváltozik az Öböl arculata is, ami színesebb, programokban és szolgáltatásokban gazdagabb lesz, mint korábban. Az Öböl partja mellett felépült egy glamping, azaz egy magasabb színvonalú, ágyakkal felszerelt, nagyméretű sátrakból álló kemping, de megújult a Lupa parkolója is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Látványos idei fejlesztés a Beach részen a Decathlon Strandsport Aréna, aminek homokos pályája és 900 fős árnyékolt lelátója, nemzetközi kupamérkőzések lebonyolítására is alkalmas. Hogy még könnyebb legyen kijutni, idén már direkt buszjárat is közlekedik a belvárosból a Lupa-tóhoz. Izgalmas látvány a tó közepére 500 méter hosszan benyúló Viastein sétány, aminek a két oldalán színvonalas beach klubok és új strandszakaszok várják a látogatókat.

Jövő

Természetesen vannak tervek a jövőre is. Gerendai szeretné a tó északi partjánál található horgász részt is egy kiemelkedő minőségű horgászcentrummá felfejleszteni, illetve a szállás kapacitást bővíteni és a kínálatát színesíteni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elkövetkező évek legfontosabb kérdése számunkra, hogy a szezont valahogy meghosszabbítsuk és az időjárás kockázatokat minimalizáljuk.Megnyitunk például egy víz fölé belógó szaunaházat is, ami a tervek szerint nem csak főszezonban üzemel majd. Valamint teszt jelleggel kialakítottunk két, vízen álló, fürdőszobás kisházat s a terv az, hogy a későbbiekben majd összesen tíz ilyet állítsunk fel."

Nincs veszélyben az ivóvíz és nem lesznek hangos fesztiválok...

Ne felejtsük el, hogy már a harmadik szezon zajlik és még egy dübörgő fesztivál se volt nálunk és bátran kijelenthetem, hogy a továbbiakban sincs tervben sem a Szigetet, sem más hangos tömegrendezvényt idehozni, egyszerűen azért, mert a Lupa nem erről szól, hanem az önfeledt, nyugodt és színvonalas pihenésről – mondta a Lupa ötletgazda.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A másik visszatérő vád, hogy a tótól északra található ívóvízkutakat veszélyezteti a Lupa-tó parkolója. Ez azért is nonszensz, mert a parkoló a tó túlsó végén, a kutaktól másfél kilóméterre délre fekszik, miközben a felszín alatt a rétegvíz a Dunával párhuzamosan, azaz északról délre mozog, így fizikai képtelenség lenne a kutakat a parkolóval elszennyezni. Ennek ellenére a folyamatos feljelentések hatására Gerendaiék úgy döntöttek, hogy átadják a parkolót egy kifejezetten parkolók kialakításával és üzemeltetésével foglalkozó cégnek, aki a területet leaszfaltozta és a vízelvezetéstől, a csapadékvíz megtisztításáig, minden a hatóságok által előírt óvintézkedést, a korábbi megoldásokat továbbfejlesztve megvalósított.