A Pesti Srácok új megvilágításba helyezte a vásárhelyi polgármester és Haas György, a hírhedt fényevő kapcsolatát. Amit eddig is tudni lehetett a történetből, hogy Hass évekig sok pénzzel támogatta a balliberális politikust és családját. Mint az oknyomozó portál cikkéből kiderült, a férfi egy igen komoly feltételhez kötötte a tetemes pénzügyi segítséget. Minden jel arra mutat, hogy egy szektavezér ráncigálta dróton az ellenzék egyik vezető politikusát – pár ezer dollárért. 

A napokban írt róla a Ripost, hogy korábban az életveszélyes fényevő tanokat hirdető Haas György támogatta anyagilag az Egyesült Államokban élő Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármestert és családját. Ez onnan derült ki, hogy Kálmán Olga – mielőtt még a DK jelöltje lett volna Budapesten –több interjút is készített a politikussal egy Márki-Zayról szóló beszélgetőkönyvhöz; a politikus saját maga beszélt erről. A Pesti Srácok most új kontextusba helyezte a történetet, rámutatva arra, mi volt a feltétele a pénzügyi segítségnek.

Dróton rángatták az ellenzék vezető politikusát

Ugyanis a közvélemény által már ismert beszélgetésrészletnek van egy nagyon fontos mozzanata, amit nem igazán firtatott a bukott tévés. Miután elárulta, hogy személyes ismeretség nélkül, havi szinten komoly összegekkel támogatta a felesége tanulmányait Hass György, a magyarországi szövetség egyik vezetője, a következőket mondta: „nem kellett szerződés, semmiféle papír, elég volt az adott szó, hiszen a feleségem megígérte, hogy ha végez, akkor hazaköltözünk, és itthon folytatja a szülésznői tevékenységet”. Magyarán – vonta le a következtetést a Pesti Srácok – a felesége tanulmányait finanszírozó férfinek tett ígéret miatt költöztek haza Amerikából. Ez pedig az jelenti, hogy

az ellenzék egyik vezető politikusát dróton rángatta egy pitiáner csaló.

Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (független) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetőjeForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az oknyomozó portál azt is összeszedte, mit lehet tudni Hassról. A férfi nevét 2013 tavaszán ismerhette meg igazán az ország, egy agárdi másfél éves kisfiú halála kapcsán. Mint ismert, a szülők éheztették kisfiút, aki végül belehalt az alultápláltságba. Az eset kísértetiesen hasonlított arra a 2007-es esetre, amikor egy óbudai férfi tévképzetei miatt felesége meghalt, kétéves kislányukat pedig az utolsó pillanatban mentették meg az orvosok. A fényevők utáni nyomozás során merült fel Haas neve is, akinek azóta már eltűnt a fényevőblogja az internetről. Márki-Zay Péterék patrónusa 2010-ben Geréb Ágnes mellett kampányolt Márki-Zayné Vincze Felíciával – a TV2 Napló című műsorában. Mostanában sétáló serpaként aposztrofálja magát, neki bárki, bármit elmondhat – legalábbis a Sétáljvelem.hu oldal szerint. 

Nem vették figyelembe a gyerekek érdekeit

A tengerentúli kalandnak volt egy másik, érdekesebb vonzata is, miszerint az, hogy hogy viszonyultak mindehhez Márki-Zayék gyerekei. A Pesti Srácok rábukkant egy 2009-es Délmagyar-interjúra, amelyre az után került sor, miután a család visszaköltözött Magyarországra. A politikus azt mondta, hogy bár ők igen jól érzik magukat itthon a feleségével, a gyerekeknek nem volt könnyű a beilleszkedés, ráadásul még magyarul sem tudtak tökéletesen. Az is kiderült, hogy csupán pár hónapja vannak itthon, de a gyerekek egymás között még mindig szívesebben beszélnek angolul. Tehát a folyton-folyvást a keresztény értékeket hirdető

Márki-Zayék úgy rángatták a fél világon keresztül a hét gyermeküket, hogy közben nem igazán vették figyelembe az érdekeiket.

Mindez annak fényében nem teljesen meglepő, hogy Hódmezővásárhely hétgyermekes városvezetője arról beszélt egy múlt heti rádióadásban, hogy szerinte a gyereknevelés során belefér a testi fenyítés alkalmazása, és Magyarországon pontosabban kellene szabályozni, „hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket”. Erre az állítólagos kanadai szabályokat hozta fel: nyitott tenyérrel üssön, és ne maradjon nyoma. Rádióinterjúja után két posztban is megerősítette korábbi álláspontját, miszerint belefér odasózni egyet a gyerekre, ha az csintalankodik.