Megkezdődött a magyar-román egyeztetés az úzvölgyi katonatemető ügyében

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt.
Vágólapra másolva!
Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka szerdai közlése szerint megkezdődött a magyar és a román védelmi minisztérium közötti egyeztetés az úzvölgyi katonatemető ügyében. A küldöttség vezetője azt fogalmazta meg célként, hogy a szakmai egyeztetés követően kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak a magyar és a román hadisírgondozásért felelős szervezetek között. 
Vágólapra másolva!

A magyar küldöttség Bukarestben a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE) vezetőségével tárgyalt, a megbeszéléshez később Nicolae Nasta, a román védelmi minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett.

A felek kölcsönösen bemutatták egymásnak a sírkertre vonatkozó levéltári forrásaikat, és lehetőséget biztosítottak egymásnak ezek kölcsönös tanulmányozására.

Kovács Vilmos szerint a román fél számára is egyértelművé vált, hogy

a moldvai Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek.

A magyar fél a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését kérte.

Ennek első lépéseként kezdeményezték a betonkeresztek alatti terület igazoló feltárását.

A román fél azzal a feltétellel tartja elfogadhatónak az exhumálást, ha az a hősi temető egészére kiterjed

- magyarázta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Egyelőre abban maradtak, hogy mindkét fél tanulmányozza azokat a forrásokat, amelyeket egymással megismertettek.

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. Forrás: MTI/Veres Nándor

A magyar és a román fél közötti egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik. Mivel az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, erre valamennyi érintett ország katonai attaséját meghívják.

Kovács Vilmos nem tekinti eldöntött ténynek, hogy az úzvölgyi hősi temetőt a román védelmi minisztérium veszi át. Hozzátette, hogy valóban elindítottak Bukarestben egy ilyen irányú folyamatot, de

az egyeztetésen a magyar fél jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta, "nem is rosszul".

Kovács Vilmos kifejezte reményét, hogy a szeptemberi helyszíni szemlén mindenki számára megnyugtató, a helyi magyar és román közösség számára is elfogadható megoldást tudnak találni.

Megjegyezte azt is, hogy a hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de

a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni.

Mint mondta: Magyarországon egyetlen egy haditemető sincs állami kézben, ezek kizárólag önkormányzati és egyházi kezelésben vannak.

- összegezte a bukaresti találkozó tapasztalatát Kovács Vilmos.

Ahogy arról az Origo már többször is beszámolt, a székelyföldi Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi magyar katonai sírkertben a moldvai, Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata

önkényesen román parcellát alakított ki.

Június 6-án több ezer román szélsőséges erőszakkal, a kaput kitörve, üvöltözve hatolt be a temetőbe, annak ellenére, hogy a székelyföldi magyarok élőláncot alkotva próbálták azt megakadályozni. A románok a temető ortodox felszentelésére érkeztek.

A szélsőséges románok kitépték a mogyorófa kereszteket is, többen a sírkeresztekre felmászva lengették a román zászlókat.

Azt is üvöltözték, hogy ki a magyarokkal az országból.

A csendőrség ott volt, de nem akadályozta meg a tombolást.