Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Albániában tárgyalt. Kijelentette, hogy Magyarország nemcsak támogatja az Európai Unió bővítését, hanem az egyik legfontosabb uniós politikának tartja, és Albániával továbbra is szorosan együtt akar működni az illegális bevándorlás megfékezésében. 

Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek múlt heti találkozóján elnapolták a tárgyalások megkezdését Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Gent Cakaj albán Európa-ügyi és külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Tiranában 2019. június 26-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A politikus érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság döntése szerint 2025-ig várni kell új tagország felvételével.

Ahogy fogalmazott, ezt elfogadhatatlannak tartjuk. 2025-ig még 2000 nap van, és nincsenek olyan ügyek, melyeket ne lehetne ennyi idő alatt megbeszélni és elintézni. Rámutatott arra is, hogy a közép-európai tapasztalatok alapján az unió a helyi feszültségek feloldására a legjobb eszköz, és megítélése szerint ez így lenne a Nyugat-Balkánon is.

Hozzátette, hogy a Nyugat-Balkán a magyar külpolitika homlokterében áll, és a múlt heti luxemburgi EU-csúcsra Magyarország küldöttsége azzal az állásponttal érkezett, hogy azonnal kezdődjenek meg a tárgyalások Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásáról.

Szijjártó közölte, hogy az ellenérvek nevetségesek voltak, egyebek között az, hogy kevés az idő, hiszen Albánia már öt éve tagjelölt, és minden tárgyaló fél pontosan tudta, miként fog kinézni a csatlakozási tárgyalás menetrendje.

A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország eddig is két szakértőt adott az albán külügyminisztériumnak az integrációs folyamat segítésére, és ez a jövőben is így lesz.

Továbbra is a migráció a legnagyobb kihívás

Szijjártó Péter kifejtette, hogy az EU legnagyobb kihívása továbbra is a migráció, a bevándorlási nyomás fennáll és biztonsági kockázatot jelent. 

Látjuk, hogy miként próbálnak migránstömegek továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül Európába jutni, látjuk a számokat, amelyek szerint több mint 500 illegális bevándorló érkezett az idén Görögországból Albániába, és fontosnak tartjuk, hogy Albánia továbbra is határozottan és biztosan őrizze határait- mondta a miniszter.