Mutatjuk, hogyan hazudik az ellenzéki propagandasajtó Újpestről

Horváth Imre; Hollósi Antal Gábor Budapest, 2014. november 23.
Jobbra Horváth Imre (MSZP), balra Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) jelölt választási plakátja Újpesten az időközi országgyűlési választás napján, 2014. november 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2014. november 23. Jobbra Horváth Imre (MSZP), balra Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) jelölt választási plakátja Újpesten az időközi országgyűlési választás napján, 2014. november 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egy baloldali belháborút próbált az ellenzéki propagandasajtó zászlóshajója, az Index a Fideszre kenni, azonban megint csúnyán lebuktak. Újpesten az ellenzéki roncsderbi szereplői és Horváth Imre volt MSZP-s országgyűlési képviselő majdnem ugyanolyan nevű és alapszabályú egyesülettel kívánnak indulni az önkormányzati választáson. (Horváth Imre indulása egyébként még nem is biztos.) A propagandasajtó ezt az egész belháborút próbálta a kormánypártokra kenni, azonban ha valaki kicsit is alaposabban megnézi a fejleményeket, akkor világos lesz előtte, hogy a baloldali belháború újabb fejezetét láthatja.
Vágólapra másolva!

Nagyon hangzatos címmel próbálta eladni az Index nevezetű ellenzéki propagandasajtó, hogy valamilyen trükkel próbálkozik Horváth Imre, az MSZP volt országgyűlési képviselője Újpesten az önkormányzati választáson. Persze a többi propagandalap mindenféle kritika nélkül átvette az írásukat.

Két hasonló nevű egyesülettel próbálkozik az ellenzék

Az ügy lényege, hogy május közepén bejegyezték az ÚPK (Újpesti Patrióták Egyesület) nevezetű szervezetet. Ez Horváth Imre nevén van, és ezen szervezet logója alatt elképzelhető, hogy indulni fog októberben az önkormányzati választáson.

Azonban létezik egy másik UPK is Újpesten, az Újpestiek Közössége Egyesület.

Az UPK 2018 decemberében jött létre az újpesti ellenzéki pártok elnökeinek részvételével, vezetője pedig a Momentum újpesti elnöke, Déri Tibor. Azért vették át a Jobbiktól az egyesületet (eredetileg 2012-ben alapították, akkori neve Nemzeti Összefogás Szövetsége volt), hogy a KDNP-ből kizárt Szalma Botondot indítsák polgármesterjelöltként. Erre utal az egyesület erősen szélsőjobboldali alapszabálya. Szalma Botond azonban néhány hét után megfutamodott. Az egyesület maradt.

Bár Horváth Imre nagy fölénnyel nyerte meg a 2014-es időközi országgyűlési választást, a baloldali elvtelen alkuk miatt nem támogatták őt a szocialisták 2018-ban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ki diktálhatott az ellenzéki propagandaújságnak?

Eddig a történet nem is lenne olyan érdekes, azonban nem meglepő módon az ellenzéki propagandaoldalak, élükön az Indexszel azt próbálták hazudni, hogy ehhez köze van a Fidesznek. Meg is kérdezték Wintermantel Zsoltot, Újpest fideszes polgármesterét, de válaszait már meg sem várták. A polgármester a következőt írta a közösségi oldalára:

Wintermantel a propagandasajtó gyanúsítgatásával kapcsolatban azt közölte, Horváth Imrével legutóbb tavaly nyáron beszélgetett az Újpesti Bajnok teraszon, de semmiféle választási indulás nem került szóba.

Elvtelen baloldali alkuk a háttérben

Amúgy nem ez az első eset, hogy az ellenzéki propagandasajtó az újpesti ellenzéki belviszályt megpróbálja elfedni, és mindenért Horváth Imrét hibáztatni. Még idén tavasszal szintén írt egy propagandaanyagot a 168óra. Úgy tudjuk, akkor Horváth véleményét felejtették el közölni. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjének birtokunkba jutott levele szerint többek között arról írt, hogy

az MSZP-nek a Demokratikus Koalícióval megkötött elvtelen és kedvezőtlen alkuja miatt nem volt lehetősége indulnia szocialista jelöltként a 2018-as országgyűlési választáson.

Horváth Imre levelében részletesen beszámolt arról, hogyan is került Varju László, a Gyurcsány-párt alelnöke Újpestre. Horváth azt írta, hogy Trippon Norbert, a szervezet elnöke Molnár Zsolt utasítására megszervezte, hogy a helyi szervezet újpesti tagsága a szavazás során ne szavazza meg képviselőjelöltnek. Mivel a szavazásra jogosult angyalföldi tagságot (az országgyűlési választáson Újpest és Angyalföld egy része közös körzetet alkot - a szerk.) nem tudta befolyásolni, az első szavazáskor döntetlen lett az eredmény, így nem született döntés.

Amennyiben esetemben így sem születik meg a háttérben már előre lezsírozott döntés, akkor a párt vezetésére hárult volna a kényelmetlen feladat, amit esetemben sem akartak vállalni - tette hozzá. Horváth ezt követően lépett ki az MSZP-ből.

Kiderült, vesztegetéssel próbálkozott Varju László Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vesztegetéssel próbálkozott Gyurcsány alelnöke

Az MSZP volt országgyűlési képviselője már akkor megerősítette, hogy 2018-as, függetlenkénti indulásában a Fidesznek nem volt szerepe, ők nem támogatták, és nem is bátorították. Az indulásában az motiválta, hogy az általa képviselt baloldali elvek ne maradjanak Újpesten képviselet nélkül. Nyílván indulásommal sok ember lábára ráléptem, mert ez nem illett bele a DK és az MSZP elvtelen mutyijába - írta Horváth Imre.

A volt országgyűlési képviselő egyébként arról is beszámolt, hogy

miután egyértelműsítette, hogy nem lép vissza, burkolt fenyegetéseket kapott, majd miután ezeket is visszautasította, Varju pénzt ígért a visszalépésért, természetesen ő ezt költségtérítésnek nevezte, hogy ne érje kár a visszalépéssel Horváthot.

A volt MSZP-s szerint a baloldaliság nem Varjunál, nem a DK-nál és nem a mai MSZP-nél van, akik valójában ma már szélsőségesen neoliberális, önző és az emberséges gondolatokkal összeegyeztethetetlen elveket vallanak.

Horváth levelének a fényében is teljesen világos, hogy az ellenzéki propagandaoldalak az Újpestről szóló hírükkel is egy jó nagyot szerettek volna hazudni. A IV. kerületben egy baloldali belviszályról van szó, aminek semmi köze sincsen a kormánypártnak.