Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban

Binturong
Binturong or bearcat (Arctictis binturong) baby on a tree
Vágólapra másolva!
Három binturong született a Szegedi Vadasparkban, a Délkelet-Ázsiában őshonos cibetmacskafaj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik.
Vágólapra másolva!

Veprik Róbert igazgató azt mondta, a szülőpár, Tao és Shien az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében 2012-ben érkezett a szegedi állatkertbe, abban a reményben, hogy szaporodni fognak. Jó szülőknek bizonyultak, a nőstény nem először hozott világra utódokat, amelyeket gondosan fel is neveltek.

Idén volt a legnagyobb az alom, három testvér született az Ázsia-házban.

A kölykök a napokban merészkedtek ki a külső kifutóba, ahol a látogatók is megtekinthetik őket. Az állatok az európai tenyészprogram ajánlásai alapján majd új állatkertbe kerülnek, ahogy az eddigi testvéreikkel is történt.

Nyáron azonban a látogatók még megcsodálhatják a családot.

A binturongok az Indokínai-félsziget sűrű erdeiben élnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint a számuk egyre csökken. Elsősorban az élőhelyének elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat és a vadbefogás veszélyezteti őket. Ragadozók, azonban a kisebb állatok, tojások mellett gyümölcsökkel is táplálkoznak.

A binturong első ránézésre medveszerű, de úgy mászik, mint a macska, a testalkata viszont a nyestekére emlékeztet.

Az egyik legnagyobb cibetmacskaféle testhossza csaknem egy méter, tömege eléri a 14 kilogrammot. Jellegzetessége a rendkívül izmos, hosszú farok, amellyel - az óvilági emlősök között ritka módon - kapaszkodni is tud. A faj további érdekessége, hogy

mirigyei az ember számára kifejezetten kellemes, pattogatott kukoricára emlékeztető illatot árasztanak.

Európában az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint jelenleg 59 állatkertben mintegy 150 egyede él.