Szétrobbant a debreceni ellenzék: a Momentum, a Jobbik és az LMP kigolyózta a DK-t

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél jobban úrra lett a káosz a debreceni ellenzéken. Az eddig is tudható volt, hogy közel sem teljes az összhang a kormányellenes erők helyi politikusai között, azonban miután szerdán a Momentum, a Jobbik és az LMP képviselői bejelentették, hogy a DK-t és az MSZP-t kihagyva összefognak az őszi önkormányzati választásra, ez teljes bizonyosságot nyert. Mint kiderült, az ellenzéki hármas csak nagyon szigorú feltételekkel engedné be az összefogásba Gyurcsányékat. Ennek azonban nullához közelít az esélye, hiszen Varga Zoltán, a DK debreceni képviselője minden eddiginél keményebb hangvételű posztban, ellenfeleit nácizva kommentálta a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Összefog Debrecenben a Momentum, a Jobbik és az LMP” számolt be a debreceni illetőségű Debreciner nevű portál a helyi ellenzék szappanoperájának legújabb fejezetéről szerdán.

Kigolyózás és ultimátum

A lap ismertette, hogy a három párt képviselői közös sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy összeállnak az önkormányzati választásra. Ez azt jelenti, hogy a Momentum, a Jobbik és az LMP közös polgármesterjelölttel, listával, egyéni jelöltekkel és programmal vág neki a megmérettetésnek. De miért is érdekes ez? Azért, mert nincs az összefogók között a májusi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP után a legjobb eredményt elérő Demokratikus Koalíció, valamint az MSZP. Ez azonban nem teljesen váratlan, hiszen ahogy a napokban beszámoltunk róla, komoly belharc bontakozott ki a debreceni ellenzéknél. Varga Zoltán, a DK helyi képviselője többször is kifakadt közösségi oldalán, azt állítva, hogy a Momentum vezetésével az ellenzék egy része kitáncolt a teljes körű összefogás alól. Egyik posztjában egyenesen azt jósolta, hogy az ellenzéki hármas a DK-t kigolyózva össze fog fogni. A Gyurcsány-párti politikus tippje bejött, ami arra utal, hogy igencsak elmérgesedett a viszony a felek között. Egész biztosan nem segít a probléma megoldásában, hogy a szerdai sajtótájékoztatón a Momentum-Jobbik-LMP triumvirátus kőkemény ultimátumot adott Gyurcsányéknak:

a DK-t csak abban az esetben fogadják be az együttműködésükbe, amennyiben az EP-választás előtti konstruktivitást tapasztalják a részükről.

Ennek azonban nem sok jele mutatkozik, hiszen Varga újabb bejegyzésben kommentálta a történteket.

Nácizás cserébe

„Így legyen ötösöm a lottón!” – reagált ironikusan a debreceni DK-s vezető. Véleménye szerint hónapokkal ezelőtt nyilvánvaló volt, hogy

A politikus úgy látja, az orruknál fogva vezetik, lóvá teszik azokat az ellenzéki érzelmű szimpatizánsokat, akik kormányváltást szeretnének. Ezen a ponton pedig a korábbiaknál is keményebben fogalmazva Varga,

a Jobbikra utalva azzal vádolta meg a Momentumot és az LMP-t, hogy nácikkal kollaborálnak.

Kifogásolta, hogy a két balliberális párt hajlandó „félretenni viszolygásukat a dunaparti cipőkbe köpködő, horogkereszteket rajzolgató, és azokat talán most is a szívükben-lelkükben rejtegető vezetőikkel szemben”. „Király kis terv volt, valljuk be!” – tette hozzá, hogy aztán megismételje korábbi álláspontját, miszerint az ellenzéki triumvirátus a debreceni baloldal kinyírására készül. „Fiúk, ti nem a jövő, a 21. század vagytok, hanem a szörnyű múlt. Azok, akik röhögve lőtték hátba saját bajtársaikat a fronton, akár egy spangli cigiért is” – üzente végül nácizva és spanglizva az újdonsült szövetségeseknek Varga.