Az ellenzék gyűlöli egymást, így vágnak neki az önkormányzati választásnak

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Szinte svájci óramű pontossággal borítékolható, hogy az előválasztás után sem csillapodnak a kedélyek az ellenzéki oldalon. A balliberális válogató történetét végigkísérte a kiújult MSZP-DK háború, a nagy nyilvánosság előtti politikai árulások és a kontrollálatlan belháborús küzdelmek. Hiába hirdettek tegnap eredményt, hiába nyerte fölényesen a szavazást Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje, az ellenzéki politikusok ezt követően is leginkább egymással voltak elfoglalva. Kálmán Olga, a DK jelöltje távol maradt az eredményhirdetéstől, Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmány elnöke Gyurcsányéknak üzent, és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor sem maradt néma. Az ellenzék annyira gyűlöli egymást, annyira mélyek a sérelmek, hogy innen nincs visszaút: az előválasztás után is folytatódni fog a háborúzás. Itt a roncsderbi utáni körképünk!
Vágólapra másolva!

Tegnap Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltjének egyértelmű győzelmével ért véget a több hónap óta húzódó balliberális előválasztási procedúra. Mint ismert, a folyamatot elméletben azért indította útjára az ellenzék, hogy egy közös, minél nagyobb konszenzuson alapuló jelöltet indítson Tarlós István főpolgármester ellen az őszi önkormányzati választáson. Csakhogy a művelet közel sem sikeredett tökéletesre, hiszen a jelentkezők számának emelkedésével (a Momentum Kerpel-Fronius Gábort, a DK Kálmán Olgát indította rá a zuglói polgármesterre) ismét fény derült az ellenzék legnagyobb gyengeségére, a töredezettségre és az ebből fakadó érdekellentétekre. A májusi európai parlamenti választást követően átrendeződött az ellenzéki pártok erőviszonya, ami még a legvérmesebb ellenzéki szimpatizánsoknak is nem várt meglepetéseket okozott: egy valóságos MSZP-DK háború indult meg a puszta létezésért, soha nem látott káosz lett úrrá a kétségbeesett kormányellenes erők között, és olyan gyűlölködés ütötte fel a fejét soraikban, ami még talán soha. A szerda este azonban még az eddigieknél is többet mesélt: bár a versengésben részt vevő valamennyi szereplő az összetartásról beszélt, voltak olyan mozzanatok, amelyek egyértelműen azt vetítették előre, hogy elhúzódó balliberális belharcokra számíthat a hazai nyilvánosság.

Az előválasztást követően sem bírták ki

Talán ennek a legárulkodóbb jele az volt, hogy Kálmán Olga távol maradt a tegnapi eredményhirdetéstől. Amikor tegnap este hat óra után Magyar György ellenzéki ügyvéd hivatalosan bejelentette, hogy Karácsony Gergely nyerte a balliberális válogatót, vetélytársaival ellentétben nem volt sehol. A közvélemény egyből találgatásba kezdett az újdonsült politikus hollétéről, azonban „megnyugatató” választ nem kapott, főleg nem Gréczy Zsolttól, a DK frakciószóvivőjétől.

– mondta nem túl meggyőzően Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasa az Azonnalinak úgy, hogy portálunk is ugyanezzel a kérdéssel fordult hozzá, csakhogy mi nem kaptunk semmiféle választ. Hogy valami nem stimmelt a magát végig győztesnek gondoló Kálmán ügyében: Élő Norbert, XI. kerületi DK-s politikus Gréczynek ellentmondva azt mondta a 24-nek, hogy szervezési hiba volt az akadálya a megjelenésének.

Kálmán Olga nem ment el az előválasztás eredményhirdetésére, ami az egyik, nem is olyan apró jele lehet az elhúzódó ellenzéki belharcoknak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kerpel-Fronius Gábor tegnap esti posztja is azt mutatja, hogy a főpolgármesteri kampány hátralévő részében is a marakodás fogja lekötni az ellenzéki pártok erejét.

Szeretném, ha tények alapján, korrektül nyilatkoznánk egymásról

– írta ki közösségi oldalára a magyargyűlölő politikus nem sokkal a válogató lezárulta után. Sorai arról árulkodnak, hogy komoly sérelmek alakultak ki a balliberális pártok és azok politikusai között. A Momentum jelöltje közvetítő szerepet is felajánlott a közöttük lévő feszültségek csillapítás érdekében.

A Gyurcsány Ferenc igazmondási képességein ironizáló Kunhalmi Ágnes sem fogta vissza magát a Mandinernek adott csütörtöki interjújában. A portálnak arra a kérdésére, miszerint szimbolikus lehet Kálmán Olga távolmaradása a bejelentéstől, a szocialista politikus úgy felelt,

én csak értetlenségemet tudom kifejezni ezzel kapcsolatban.

Hozzátette, jó lett volna, ha a DK-s jelölt részt vett volna az eredményhirdetésen, hiszen korábban Gyurcsányék megígérték, hogy be fognak állni a győztes mögé. Sokatmondó, hogy a Mandinernek arra a felvetésére, miszerint a bukott kormányfő nagyon sok mindent megígért már, Kunhalmi kitérő választ adott. „Én nagyon bízom Kálmán Olgában!” – jelentette ki sejtelemesen, gondosan ügyelve arra, hogy ne ejtse ki Gyurcsány nevét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, a párt országgyűlési képviselője értetlenségét fejezte ki, hogy Kálmán Olga nem jelent meg az előválasztási eredményhirdetésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csütörtök reggel a Gyurcsány házaspár, így Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is a támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt a kampány további részében. „A politikai bizalom kölcsönösen megvan” – írta ki a DK-elnök, aki az előválasztással látványosan elkalkulálta magát. Ismerve az előzményeket, a két politikus viszonyát, ez a mondat minimum megmosolyogtató.

Mélyek a sebek: alkalmatlanság- és csalásvád

„Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél. Elveszítettük a hitünket, hogy meg lehet nyerni Budapestet” – ezt kereken két hete nyilatkozta Gyurcsány a zuglói polgármesterről, miután pártja startvonalhoz állította Kálmán Olgát. Nem volt vége Karácsony ekézésének, a bukott kormányfő hozzátette, hogy

a legjobban azt hiányolja benne, hogy nem tudja megtestesíteni „a szabad Budapestben hívők álmát”.

Aki nem tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és mikor kell harcban legyőzni a másikat. Gergely ennek az eszköztárnak egyik részét tudja használni, de a másikhoz akkor sem nyúlna hozzá, amikor nincs más választása” – érkezett az újabb Karácsony politikai alkalmasságát értékelő megállapítás a DK elnökétől, aki balgának tartotta magát azért, hogy nem vette észre, Karácsony azt a képet alakította ki magáról a Puzsér Róberttel való viaskodásnak köszönhetően, hogy alulmarad Tarlóssal szemben.

Férje mellett Gyurcsányné is többszőr beleállt Karácsony hiteltelenítésébe. A DK európai parlameni képviselője nem is olyan finoman üzent az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének, amikor közösségi oldalán simulékony modorú, tétovázó kompromisszumkészségűnek állította be őt.
„Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél. Elveszítettük a hitünket, hogy meg lehet nyerni Budapestet” – mondta két hete Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Talán ennél is látványosabban megmutatkozott a Karácsony-DK ellentét, amikor Gyurcsányék csalással vádolták meg az MSZP-Párbeszéd jelöltjét és csapatát az előválasztás véghajrájában. A demokraták az úgynevezett Civil Választási Bizottsághoz fordultak jogorvoslatért hétfőn, végül nem lett az ügyből eljárás. A DK álláspontja szerint a zuglói polgármester hazug automata telefonhívásokkal akarta manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét. A hívás úgy állította be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lett volna, ehhez pedig a bukott kormányfő egyik korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták.

Folytatódik az ellenzéki káosz

Mind Gyurcsánynak Karácsony alkalmasságát firtató megjegyzései, mint a DK csalásvádja rámutat arra, hogy

áthidalhatatlanul mélyek az ellentétek a balliberális pártok között.

Tegnap nagycikkben megírtuk, hogy a felek már annyira nem bíznak egymásban, hogy az eredményhirdetést megelőzően azzal kalkuláltak, hogy nem állnak be a másik jelöltje mögé, ha a sajátjuk alulmarad. A szakemberek sem látják másképp a helyzetet: Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője arról írt gyorselemzésében, hogy

folytatódni fog az ellenzéki belharc.

A politológus arra számít, hogy a nyilvánosság előtt ki fognak állni Karácsony mellett, azonban a színfalak mögött az ellenzéki belső konfliktusok folytatódása várható. Szerinte azért, mert egész egyszerűen Gyurcsány nem érdekelt Karácsony győzelmében, hiszen azzal a DK előretörését veszélyeztetnék a szocialisták. Deák arról is írt, hogy az ellenzéki belső harcok folytatódását fogja eredményezni, hogy Puzsér Róbert, illetve a liberálisok jelöltje is elindul a választáson, így az üzengetések, illetve a szavazatok fragmentálódása garantált lesz.