Gulyás Gergely elárulta, milyen bizottsági elnököt szeretne Magyarország

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. június 27. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, konszenzust hozzanak létre, és egyetlen országot sem támadtak meg, hanem korrekt viszonyt ápolnak velük – minderről Gulyás Gergely beszélt. A Miniszterelnökség vezetője bejelentette azt is, hogy akinek július 1-jét követően születik gyermeke, az jogosulttá válik a babaváró támogatásra. 
Vágólapra másolva!

Magyarország érdekelt abban, hogy az európai uniós intézményeknek mielőbb legyen vezetőjük, de a jelöltek alkalmassága fontosabb, mint a sietség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta:

A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk, és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak – jelentette ki.

Úgy látja, lehetséges és előnyös lenne, ha a tagállamok nem egy, hanem az összes uniós intézmény vezetőjéről határoznának, ezért tanácskoznak vasárnap, még az Európai Parlament alakuló ülése előtt. Ha ugyanis olyan döntést akarnak, amely valamennyi intézményi vezetőre kiterjed, akkor erre legkésőbb vasárnap van lehetőség - tette hozzá. Megjegyezte:

A miniszter közölte: a lehetséges intézményi vezetőkről van közös álláspontja a visegrádi országoknak, megvannak azok az emberek, akiket tudnának támogatni, az egyik ilyen Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, de vannak más elfogadható személyek is. Meg kell teremteni a politikai egyensúlyt is, ezért ha az Európai Bizottság elnöke néppárti lesz, az Európai Tanács elnöke valószínűleg nem az EPP-től érkezik majd - magyarázta.

Gulyás: Soros fia rágalmazza az országot

Kitért arra: Magyarországon az ellenzék és a Soros család fiatalabbik tagja részéről hallani, hogy az EU-t is bevonnák a magyar kormány elleni harcba.

és ehhez használják fel a CEU ügyét – mondta a miniszter, Alex Sorosnak a CEU diplomaosztóján tett kijelentéseire utalva.

Gulyás Gergely: Akinek július 1-jét követően születik gyermeke, az jogosulttá válik a támogatásra Forrás: MTI/Kovács Attila

Teljesen komolytalan az ellenzék

A jövő évi költségvetés vitája bizonyította az ellenzék komolytalanságát és alkalmatlanságát – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Volt olyan ellenzéki vezérszónok, aki szinte szóról szóra a 2017-es költségvetési beszédét mondta el a parlamenti vitában, a Jobbik pedig több „szánalmas és nevetséges” módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter beszélt a családvédelmi akcióterv július 1-jétől hatályos intézkedéseiről is, köztük a babaváró támogatásról, amellyel kapcsolatban megerősítette:

Emellett hétfőn hatályba lép a csok és a jelzáloghitel-elengedés bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a bölcsődefejlesztési program pedig folyamatban van.

Tájékoztatott Gulyás Gergely továbbá arról, hogy a Belügyminisztérium a költségvetésben szereplő 1,5 milliárd forinton felül további 825 millió forintot kapott szúnyogirtásra.

Atomenergia nélkül nem megy

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klímavédelem tekintetében mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet, szeretne tisztább környezetet, élhetőbb klímát, ezért rögzítették a 2030-ra vállalt célokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

Van értelme a további csökkentésnek, de ez atomenergia nélkül lehetetlen, az uniós költségvetésben megfelelő ösztönzők kellenek a tagállamok számára, továbbá figyelembe kell venni a globális felelősséget, közösen kell megállapodni a több nagy szereplővel -

sorolta.

Egy a szíriai rendezésre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: Magyarország minden támogatást szívesen megad a térség stabilitásához és a migráció megfékezéséhez, ezért is támogatják az ottani keresztény és nem csak keresztény közösségeket.

Mindegyik főpolgármester-jelölt alkalmatlan

A főpolgármester-választásról úgy fogalmazott:

az összes ellenzéki főpolgármester-jelöltről bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a főváros vezetésére.

Megjegyezte, ő is Karácsony Gergelynek (MSZP-Párbeszéd) drukkolt, mert a jelöltek közül az ő zuglói polgármesteri tevékenysége teszi a legegyértelműbbé, hogy alkalmatlan Budapest vezetésére.

Kérdésre beszélt arról az ügyről is, amely Dobrev Klára DK-s EP-képviselőhöz kötődik még abból az időből, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese volt. A miniszter közlése szerint 18 milliárd forint kárt okozott a magyar államnak az, hogy az európai uniós pályázatok kezeléséhez létrehozott monitoring- és informatikai rendszerrel összefüggésben hirdetmény nélkül kötöttek szerződéseket. Az így kifizetett pénzeket ugyanis vissza kellett fizetni - tudatta.

Ez a kormány célja

Ismét hangot adott annak a meggyőződésének, hogy jó lenne, ha lenne egy állami tulajdonú budapesti repülőtér, de egyelőre nem látják a feltételeit annak, hogy az állam ajánlatot tegyen rá. A repülőtér jelenlegi tulajdonosa szerinte pocsék szolgáltatást nyújt.

A kórházak adósságállományával kapcsolatban közölte:

a kormány célja a finanszírozás átalakítása, hogy ne jelentkezzen minden évben újra és újra ez a probléma.

Idén is lesz adósságkonszolidáció, de a cél, hogy jövőre minden kórháznak olyan kapacitást állapítsanak meg, amelyből az intézmény ki tud jönni - tette hozzá.

A banki adategyeztetés határidejének meghosszabbításáról kifejtette: a Fidesz-frakció kezdeményezte az októberi határidőt. Szerinte egyébként a bankok felelőssége, hogy előállt a kialakult helyzet, már két éve ismert tény volt az adategyeztetés szükségessége. Azért segítettek a határidő meghosszabbításával, hogy a bankrendszer hibájából a magyar polgárok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe - mondta.