Szijjártó Péter: Káros, hogy az EU lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot

Vágólapra másolva!
Kifejezetten káros és kockázatos biztonsági szempontból, hogy az Európai Unió lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot, a térség integrációja ugyanis kritikus fontosságú - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben, miután megnyitották a szerb csatlakozási tárgyalások újabb fejezetét.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak nevezte, hogy mindössze egy fejezetet nyitottak meg, miközben a szerbek technikailag ötre is készen álltak. Kiemelte, hogy ennek nem volt semmilyen jogi akadálya, pusztán a politikai akarat hiányáról van szó.

Szijjártó Péter szerint képmutatás, hogy a szavak szintjén mindenki "eszeveszetten" elkötelezett, amikor viszont döntést kell hozni, akkor nem mernek lépni. A miniszter beszélt arról is, hogy

a kétségtelenül meglévő régióbeli feszültségek kezelésére a bővítés lenne a legjobb válasz.

"Mi a szomszédságban pontosan tudjuk, milyen komoly jelentősége van annak, hogy a térségben béke és nyugalom legyen" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó emellett aláhúzta, hogy

a migrációs nyomás is fennmaradt, bevándorlók tömegei vannak jelen a térségben,

márpedig ezen a téren az egyik legfontosabb cél a nyugat-balkáni útvonal zárva tartása, amiben Szerbiának "elementáris" szerepe van.

Figyelmeztetett, hogy megkérdőjeleződik az EU bővítési politikájának és az integrációra nyitott kormányoknak a hitelessége egyaránt, amennyiben nem gyorsítják fel a folyamatot.