Vágólapra másolva!
Rövid idő alatt több százszor riasztották a tűzoltókat Borsodban és Szabolcsban – írja a katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

A kidőlt fák adják a legtöbb munkát a tűzoltóknak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Gönc és Hidasnémeti között a gönci tűzoltók láncfűrésszel távolítottak el egy útra dőlt fát. Abaújváron egy hét méteres akácfa dőlt ki, az encsi tűzoltók szintén láncfűrésszel avatkoztak be.

Sárazsadánynál a 37-es főúton

egy körülbelül tizenöt méteres fa dőlt az útra.

Hidasnémetiben kidőlt fenyőfa miatt riasztották a tűzoltókat a Kassai útra. Azonban vonulás közben motoros fűrésszel meg kellett szüntetniük egy újabb forgalmi akadályt, mert

három fa volt az úttesten.

Az tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Szabolcsban is pusztított a vihar

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ezerszer hívták a tűzoltókat

a heves zivatarok okozta károk miatt. A megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább harminc milliméter eső esett.

A legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Mátészalkán, a Hajdú utcában a háztetőben tett kárt a vihar, az esetnél a nyírbátori hivatásos tűzoltók segítettek. Nyírlugoson, az Acsádi utcában fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól.

Csengeren, a Tisza utcában a vihar szintén levitte a tetőt. Tyukodon is a háztetőt bontotta meg a szél,

Kisvárdán pedig a középiskola tetejét bontotta meg a szél.

Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

A rendőrség azt közölte, hogy

a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon,

a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen.

A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.