Nincs érvényes jelölt az LMP női társelnöki pozíciójára

Vágólapra másolva!
Nincs érvényes jelölt az LMP női társelnöki pozíciójára, így ez a poszt betöltetlen marad a párt július 6-ai teljes tisztújító kongresszusán – mondta Kanász-Nagy Máté ügyvivő. A férfi társelnöki pozícióért Ferenczi István és Kendernay János indulhat.
Vágólapra másolva!

A szerda éjfélig tartó határidőig a nők közül egyedül Schmuck Erzsébet tudta megszerezni a jelöltséghez szükséges harminc ajánlást a pártból, őt azonban az etikai bizottság tavaly – többekhez hasonlóan – az országgyűlési választás után eltiltotta pozíciók betöltésétől amiatt, hogy részt vett választási jelöltek visszaléptetésében. A párt alapszabálya szerint a hiányos elnökségi pozíciók betöltésére hatvan napon belül kell megkísérelni.

Teljes körű tisztújító kongresszuson az LMP nem módosíthat az alapszabályán – válaszolta Kanász-Nagy Máté arra a kérdésre, rehabilitálhatják-e a tavaly megbüntetett egykori LMP-s vezetőket, mások mellett Schmuck Erzsébetet. Elmondta ugyanakkor: a választási visszalépése miatt a pártból korábban kizárt Kassai Dániel, akinek a tagságát a bíróság visszaállította, megtámadta az összes tavalyi, választással kapcsolatos büntetést, hivatkozva arra, hogy a bíróság igazat adott neki.

Az országos elnökség titkári pozíciójára Kanász-Nagy Máté az egyetlen jelölt, a további hat elnökségi pozícióra tizenhét jelölt van. Az etikai bizottság és a fegyelmi testület pozícióira még tart a jelölés. A fegyelmi ügyekben másodfokon eljáró etikai bizottságba a jelöltek között van az a Ványi Ambrus, aki a tavalyi eltiltások idején a büntetések elvetését javasolta.

Az LMP azért tart teljes tisztújítást, mert május 26-án éjszaka a párt teljes elnöksége lemondott a rossz európai parlamenti választási eredmény miatt.