Tarlós István: Ma is szükség van Széll Kálmán típusú vezetőkre

SZÉLL Kálmán; TARLÓS István; TÓTH Dávid
Budapest, 2019. június 27. Tarlós István főpolgármester megkoszorúzza Széll Kálmán szobrát az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csütörtökön Széll Kálmánt, a dualizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobrot adták át Budapesten a Széll Kálmán téren. Tarlós István főpolgármester is részt vett az ünnepségen, aki beszédében hangsúlyozta, hogy ma is szükség van olyan típusú vezetőkre az államigazgatásban, mint amilyen Széll Kálmán is volt.  Tarlós méltatta az egykori pénzügyi szakembert, kiemelve érdemeit az 1873 után kialakult pénzügyi válság kezelését illetően is. Tarlós István párhuzamot vont Széll Kálmán politikája és a 2010-ben hatalomra kerülő kormány intézkedései között, hiszen mindkét alkalommal komoly eladósodással és nagy költségvetési hiánnyal kellett szembenéznie a kormánynak. A szintén beszédet mondó Varga Mihály pénzügyminiszter is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. 
Vágólapra másolva!

Tarlós István úgy fogalmazott ünnepi beszédében, hogy

A főpolgármester kiemelte az egykori politikus szorgalmát és szaktudását, sikeres válságkezelését az 1873-as nagy krach után, azt, hogy rendbe tette az államháztartást, jelentősen növelte az állami bevételeket és átszervezte a pénzügyi igazgatást is.

Tarlós István főpolgármester beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta, a néhány éve felújított Széll Kálmán tér újabb fontos elemmel gazdagodott a politikus szobrának átadásával. Tarlós István reményét fejezte ki, hogy az arra járókban tudatosulnak a Széll Kálmán alakjából sugárzó, ma is aktuális értékek, hozzátéve, hogy

Széll Kálmán tisztessége még a régi normák szerint is mindvégig kétségbevonhatatlan volt.

Tarlós István arra is kitért, hogy Széll Kálmán politikája egy évszázaddal később példát adott a 2010-ben hatalomra kerülő kormánynak, amelynek - a dualizmus korának egyik legsikeresebb politikusához hasonlóan - komoly eladósodással, nagy költségvetési hiánnyal kellett szembenéznie.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében hasonló gondolatokat fogalmazott meg, szerinte is tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a "polgári kormány" 2010 utáni válságkezelő politikája között,

hiszen az államkassza mindkét esetben üres volt, az előző kabinetek külföldi hitelekért "házaltak", az adósság az egeket verte, a hatalmas munkanélküliség pedig emberek tömegeit sodorta reménytelen helyzetbe.

Varga Mihály kifejtette, hogy az idő bizonyította, a kabinet - Széll Kálmánhoz hasonlóan - jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

Ehhez meg kellett teremteni a magyar gazdaságpolitika függetlenségét,

a korábbi eladósodásra és a privatizációra épülő gazdaságot pedig a munkára és megtakarításokra kellett alapozni - hangsúlyozta a miniszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője (j), mellette Tarlós István főpolgármester (k) Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető rámutatott arra is, hogy a kommunizmus idején a magyar identitást jelentő hagyományokat, például a dualizmus korának eredményeit is ki akarták iktatni az emlékezetből. Így lett az Andrássy út Népköztársaság útja, az Erzsébet tér Engels tér, a Széll Kálmán tér pedig Moszkva tér - sorolta.

A pénzügyminiszter kijelentette, Széll Kálmán szobrának átadásával teljessé vált a róla elnevezett tér felújítása, egyúttal a magyar történelem is arcot kapott.

Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslat a gyermeket nevelő családok támogatását helyezi előtérbe, amely szintén hasonlóságot mutat Széll Kálmán politikájával, hiszen az ő miniszterelnöksége idején, 1901-ben fogadták el az első magyarországi gyermekvédelmi törvényt.

Buda legforgalmasabb tere 2011 áprilisában vehette fel ismét Széll Kálmán nevét, a most átadott szobrot pedig 16 alkotó 17 pályaműve közül választották ki. A győztes Tóth Dávid szobrászművész alkotása lett, amely a bírálóbizottság szerint realisztikusan idézi fel a dualizmus korának politikus eszményképét, háttérben a Vasárnapi Újság lapjaival.