Az állítólagos pénzügyi nehézségei ellenére teletömte megbízással a Jobbik az Iránytű Intézetet

Gyöngyösi Márton, Jakab Páter, Jobbik,  EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Bár a Jobbik telesírta az ellenzéki sajtót az anyagi nehézségeivel, és ezzel is magyarázták a katasztrófális eredményüket az EP-választáson, mégis jutott arra pénzük, hogy az elmúlt fél évben 130 millió forintot adjanak a párthoz közel álló kutatóintézet, a Forrai Richárd tulajdonában lévő Iránytű Intézet részére. Legutóbb közel 30 millió forintos megbízást adott az Iránytű Intézetnek a frakció a magyarországi kormányzati döntéshozatal-elméletek, -modellek, a rendszerváltás óta eltelt időszak elemzése, az optimális kormányzati struktúra felvázolására. Írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Miközben a Jobbik leginkább a rendelkezésre álló pénz hiányával magyarázta az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarcát, a párt frakciója szűk egy hónappal a választás előtt egy újabb, közel harmincmillió forintos megbízást adott az Iránytű Intézetnek - írja a Magyar Nemzet.

Gyöngyösi Márton, Jakab Páter, Jobbik, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019 Fotó: Polyák Attila - Origo

A megbízás tárgya a magyarországi kormányzati döntéshozatal-elméletek, -modellek, a rendszerváltás óta eltelt időszak elemzése, az optimális kormányzati struktúra felvázolása volt.

A szerződést a Jobbik részéről Gyöngyösi Márton, korábbi frakcióvezető-helyettes, valamint a már sok éve a Jobbik hátországát jelentő Forrai Richárd írta alá.

Az április 16-tól május 3-ig szóló megbízás része volt, hogy a közvélemény-kutató cég 150 oldal terjedelemben írja meg elemzését, ami oldalanként 192 ezer forintos munkadíjat jelent.

A Magyar Nemzet cikke emlékeztet arra is, hogy a közel 1 milliárdos ÁSZ büntetés, valamint az ellenzéki média telesírása ellenére, hónapokkal a tavalyi országgyűlési választás után a Jobbik ismét több tíz milliós megbízásokat kezdett adni az Iránytű Intézetnek, amely tavaly április után inaktív lett, sajtóhírek szerint meg is szűnt.

A cikk felidézi, hogy a mostanival együtt már 130 millió forint megbízást adott a cégnek a Jobbik frakciója csak az elmúlt fél évben.

De hasonlóan nagylelkűen bánik a közpénzzel a Gyurcsány Ferenc vezette DK, hiszen csaknem 80 millió forintot adott ki fél év alatt különböző megbízásokra.

Ráadásul a DK két, közvetve Ficsor Ádámhoz, Gyurcsány Ferenc egykori kabinetvezetőjéhez és a Bajnai-kormány titokminiszteréhez köthető cégnek adott egy időben közösségi médiával kapcsolatos megbízást.

Az összeget a képviselőknek és frakcióknak biztosított támogatásból, azaz lényegében közpénzből fizették ki. Az SGP Analytics Kft.-vel kötött szerződés ráadásul szinte ellenőrizhetetlen, mivel a megállapodásban kikötötték, hogy a megbízott „tevékenységét jellemzően szóbeli tanácsadás formájában végzi - írja a Magyar Nemzet.