Kétezer épület sérült meg a viharban, harmincezer fogyasztónál nincs áram Szabolcsban

Felhőszakadás utáni árvíz Nyíregyházán
Vágólapra másolva!
Közel 2000 épület, családi házak és közintézmények tetőszerkezete sérült meg a csütörtöki viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A leszakadt villanyvezetékek miatt aznap csaknem 60.000 fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás, de még péntek reggel is 30.000 háztartást érintett az áramszünet. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelmi igazgatóság péntek reggeli tájékoztatása szerint a legnagyobb kárt Kisvárda és Nyírmada térségében okozta a vihar, ami 80 települést érintett, ezekről a helyszínekről

már több mint 1300 segélyhívás érkezett a tűzoltókhoz.

A viharos szél miatt Kisvárdánál mintegy 4,5 kilométeres szakaszon a Mavir egyik 220 kilovoltos távvezetékének kilenc tartóoszlopa dőlt ki, és még öt megsérült. Jelenleg az elsődleges kárelhárítás és a károk pontos felmérése tart, a rendszerirányításért felelős társaság számításai szerint a helyreállítás néhány hónap alatt érhet véget. Az üzemzavar ideje alatt a Mavir két térségbeli alállomásának – a kisvárdainak és a tiszalökinek – folyamatos az áramellátottsága.

A fogyasztók ellátásbiztonsága garantált,

az üzemzavar az Ukrajnából érkező villamos energia beszállíthatóságát nem befolyásolta.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, munkájukat más megyékből érkezett egységek is segítik.

24 ezer háztartásban nincs áram

Varga Ivett, az E.ON szóvivője azt mondta, körülbelül 24 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a csütörtöki viharral érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken.

Az ítéletidő utáni órákban volt a legkritikusabb a helyzet, a leszakadt vezetékek és a kidőlt villanyoszlopok miatt akkor

mintegy 60 ezer fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás.

A folyamatosan végzett helyreállítás miatt ez a szám péntek délelőttre a harmadára csökkent, de hatvan településen, illetve egyes településrészeken továbbra sincs áram.

Tiszakanyáron például 9, Jármiban pedig 5 kisfeszültségű oszlopot tört ketté, vagy döntött a földre az orkánerejű szél, a helyreállítást a vonalszakaszokon jelentkező többszörös hibák is nehezítik.

Megyeszerte közel ötven villanyoszlopot rongált meg a vihar.

A szolgáltató szakemberei és szerződéses partnerei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, az E.ON emellett Somogy, Tolna és Baranya megyékből is küld szerelőcsapatokat a szabolcsi településekre.

A vihar a nagyfeszültségű elektromos hálózatban is károkat okozott, Kisvárda és Ajak környékén nagyfeszültségű távvezetékeket szakított le és ezek vas tartóoszlopait rongálta meg a szél.

Segítség a károsultaknak

A térségi kormányhivatal közlése szerint a viharban keletkezett csaknem kétezer kár felszámolása folyamatban van, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a károsultaknak segítséget nyújtsanak.

Román István kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a helyszíneken tájékozódik a vihar után kialakult helyzetről.

A kormányhivatal építésügyi szakemberei segítséget nyújtanak az önkormányzatok vis major kérelmeinek benyújtásához. A megyei agrárgazdasági kamarával együttműködve pedig megkezdődött a mezőgazdasági károk felmérése is. Azt is vizsgálják, hogy az állattartó telepeken milyen fennakadást okoz az áramkimaradás.

- olvasható a közleményben. A kormányhivatal minden rendelkezésre álló eszközt bevet, hogy minél hamarabb normalizálódjon a helyzet.

A kormánymegbízott Seszták Oszkárral, a megyei közgyűlés elnökével közösen felhívást intézett a karitatív szervezetekhez, arra kérve őket, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsenek a bajba jutottakon.