A Fidesz felháborítónak tartja, hogy az ellenzék élén álló Gyurcsány Ferenc kimenekítette Czeglédy Csabát a bírósági eljárás alól, akinek a tettestársait eközben elítélték – mondta Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, mindez egyértelműen azt bizonyítja, hogy

Gyurcsány és Gyurcsányné azért bújtatta Czeglédy Csabát a mentelmi joga mögé, hogy falazzanak ügyvédjüknek, eltussolva egy nagyon súlyos korrupciós ügyet.

Erről árulkodik az is, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) az utolsó pillanatban „pakolta fel” Czeglédy Csabát az európai parlamenti (EP-) választási listájának utolsó, mandátumot biztosan nem érő helyére – mondta.

Czeglédy Csaba és Gyurcsány FerencForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

Budai Gyula emlékeztetett, hétfőn a Szegedi Törvényszéken elkezdődött a Human Operator Zrt. ügyének tárgyalása,

a bíróság pedig már a héten börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtotta Czeglédy Csaba tettestársait.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás egyértelműen azt igazolja, hogy Czeglédy Csaba és társai több mint hatmilliárd forintot „süllyesztettek el” – mondta a Fidesz képviselője.
Czeglédy kimentéséhez a teljes ellenzék asszisztált, ugyanis példátlan módon, a bíróság indítványa ellenére, nem függesztették fel a mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottságban – tette hozzá.

Budai Gyula a fentiekre hivatkozva üdvözölte, hogy

az Országgyűlés a jövő héten elfogadhatja azt a törvénymódosítást, amely megakadályozza köztörvényes bűnözők mentelmi joggal történő kimenekítését.

A szavazásra váró „lex Czeglédy” ugyanis kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént – mondta a politikus.