Kovács Zoltán: Olyan jelölt fogadható el, aki azonosul Közép-Európa szempontjaival is

Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek miniszterelnökei pénteki prágai egyeztetésükön megállapodtak, hogy csak olyan jelölteket tudnak elfogadni az Európai Unió (EU) vezetői pozícióira, akik megértik Közép-Európa problémáit is, képesek azonosulni a szempontjaival – mondta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán azt is mondta, hogy a kormányfők a vasárnapi EU-csúcs előtt megállapodtak a vezetők kiválasztásának elveiről és azokról a szempontokról, amelyeket képviselni fognak Brüsszelben.

– sorolta. Ebből kiindulva nem elfogadhatók az úgynevezett csúcsjelöltek, így sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans nem számíthat a támogatásukra. Manfred Weber ugyanis Magyarországon kívül több más európai államot is megsértett, Frans Timmermans pedig "gyakorlatilag végighazudta a kampányt".

Egy másik kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, hogy ők már öt éve sem támogatták a csúcsjelölti rendszert, mivel szerintük nem tudja leképezni az európai emberek akaratát.

Kovács Zoltán szerint mindenki érdeke az, hogy mielőbb döntés szülessen az EU vezetőiről.