Minden készen áll, hogy megkezdődhessen az aratás

2019.06.30. 12:38

Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé jó reménységgel nézünk - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a közmédia újságíróinak a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin.

A miniszter elmondta, hogy várakozáson felüli eredményekkel számolnak, mert rosszabb átlaghozamokra számítottak.
Nagy István kitért arra is, hogy a magyar gabona húszmillió ember ellátását biztosítja, és azt az exportmennyiséget, amellyel számolnak, teljesíteni tudják, mert a termésátlagok jelentősen nem csökkentek, és a kompenzálásokkal a tavalyi eredményeket is meg lehet haladni.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a tavalyi németországi nyolcszázalékos exportvisszaesés a folyók alacsony vízállásával magyarázható, mert a hajók nem tudták elszállítani a gabonát. Reményei szerint a vízállás idén kedvezni fog az exportnak.

Illusztráció.Forrás: MTI/Mészáros János

A Dunakilitin első alkalommal megrendezett Péter-Pál napi falunapon és aratóünnepen az agrárminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben az aratónapi ünnepség elfeledett volt, ami meglátszott az agrárium megbecsültségén.
Szükség van az ilyen ünnepekre, hogy eszünkbe jusson, amikor az étel az asztalon van, hogy valakik ezért nagyon keményen megdolgoztak. Hogyha a becsületet és tiszteletet vissza tudjuk szerezni az agráriumnak és a földműveseknek, akkor tudunk utánpótlásról is gondoskodni. Rajtunk múlik, hogy a 21. században milyen szerepet szánunk a mezőgazdaságnak - mondta a dunakiliti ünnepségen Nagy István.

Nagy István, agrárminiszter (korábbi felvétel).Forrás: MTI/Komka Péter

Nagy István hozzátette, ha elővesszük azokat az értékeket, amelyek fontosak számunkra, amelyektől magyarok vagyunk, akkor ezek a hagyományok összetartanak bennünket, erőt adnak és megmutatják, hogy hol a helyünk a 21. században.