A kormány célja, hogy évről évre mindig egyre könnyebb legyen a családalapítás Magyarországon - jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy éppen ezért a kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. 

Azt szeretnénk, hogy a lehető legszélesebb körnek és a leginkább zökkenőmentesen hozzáférhető legyen ez a támogatási forma. 
Novák elmondta, hogy a rendeletet úgy bővítették, hogy a júliusban született kisbabák családjára is vonatkozzon. Eddig úgy szólt a szabályozás, hogy csak a támogatásról szóló szerződés megkötését követően született gyermekek jogosítanak fel a támogatásra.

A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A logika a jövőben is ez, viszont ha júliusban megszületik egy kisbaba, nem reális azt várnunk a szülőktől, hogy már egy megkötött szerződéssel rendelkezzenek - indokolta az államtitkár.

Olyan házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, ahol a feleség 40 év alatti, és legalább egyikük tud igazolni egy legalább hároméves munkaviszonyt, vagy például felsőoktatási jogviszonyt. Majd a megszületett gyermekeiknek köszönhetően tudják a felfüggesztést, vagy a hitelelengedést kérni, akkor, amikor a babák érkeznek szépen egymás után  - mondta Novák Katalin, aki hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal is konzultáltak a támogatás bevezetését megelőzően, és a jegybank ki is adott egy ilyen állásfoglalást. Ennek egyik része az az adósságfék, amely pont a jegybank ajánlása alapján született meg évekkel korábban, hiszen mindannyian tudjuk, hogy milyen eladósodottsági szintre került ez az ország a Gyurcsány-kormány, illetve még a Medgyessy-Gyurcsány kormány intézkedései, káros politizálása nyomán. Nemcsak az ország, az önkormányzatok, hanem a lakosság is el volt adósodva, a magyar emberek többsége a devizahiteleket nyögte  - emlékeztetett Novák Katalin, aki hangsúlyozta, nem szeretnék, hogy még egyszer ilyen helyzet előállhasson, ezt az adósságcsapdát a jövőben szeretnék elkerülni. Ezért van már teljes hiteldíj mutató, ezért van adósságfék is. Az az alapelv, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a fizetés bizonyos százalékát, jellemzően a havi fizetésnek a felénél ne legyen több, amit egy családnak hónapról hónapra ki kell gazdálkodnia.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b) látogatást tett a 1818 országos telefonos ügyfélszolgálat budapesti központjában 2019. június 14-én. A 1818-as telefonszámon is lehet tájékoztatást kérni a családvédelmi akcióterv részleteirőlForrás: MTI/Kovács Tamás

Ha már a házaspárból az egyikük egy minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra a 10 millió forintos babaváró támogatás is elérhető lesz. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt, hogyha viszont születnek a gyerekek, akkor a hiteltörlesztés felfüggesztése vagy részbeni, vagy teljes elengedése is bekövetkezik  - mondta az államtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank abban is állást foglalt, hogy 75 százalékban felhasználható önerőnek a babaváró támogatás egy következő, vagy egy bármilyen hitelhez. Ha a fiataloknak hitelre van szükségük, akkor a babaváró támogatásra tekinthetnek önrészként, akár hitel kiváltására is használhatják ennek a 75 százalékát, azaz 10 millió forint esetén 7,5 millió forintot tudnak önerőként felhasználni.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak olyanok, akik önhibájukon kívül kerültek elmaradásba egy másik hitellel kapcsolatban, Novák Katalin azt mondta, azok számára is megnyílik a babaváró támogatás lehetősége, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján még fent vannak (azaz már visszafizették adósságukat).

IllusztrációForrás: AFP

A többi új lehetőségről szólva Novák Katalin elmondta, hogy a csokhoz kapcsolódó bővülő kölcsön most már használt ingatlanokra is igénybe vehető lesz, és ott van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amely egy már kifejezetten a meglévő gyermekek után igénybe vehető segítség.  Ezeken kívül a bölcsődeépítéseket, a bővülő bölcsődei szolgáltatásokat is ugyanúgy tudják majd élvezni a mostani kisgyerekesek.

Novák kiemelte még, hogy jövőre indul a nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyijövedelemadó-mentessége. Ha ez utóbbit vesszük alapul, akkor kifejezetten azok az édesanyák, vagy akár már nagymamák fognak részesülni ebben a lehetőségben, akik négy gyermeket már vállaltak, adott esetben már felneveltek és jelenleg nem jogosultak családi adókedvezményekre, hiszen már a gyerekeik felnőttek. Ők jövő január elsejétől nem fizetnek egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem  - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.