Maszkban és kesztyűben raboltak ki nyugdíjasokat fiatalok

Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás miatt emelt vádat két fiatalkorú férfival szemben. 
Vágólapra másolva!

Egy 24 éves, bátyai férfi, két, 17 éves társával együtt elhatározta, hogy kirabolja a környékbeli falvakban egyedül élő, idős asszonyokat. A fiatal férfi először feltérképezte a 79 és 86 év közötti áldozatait és a házaikat is, majd maszkot és kesztyűt adott a tinédzsereknek. Az ő kocsijával mentek ki a tetthelyekre, amit 19 éves, negyedik társuk vezetett.

2018. június 30. és július 8. között – alig egy hét leforgása alatt – a rablók Dusnokon, Dunaszentgyörgyön, Dunaszentbenedeken, Miskén és Kecelen

hét idős asszonyt raboltak ki.

Rendszerint késő este érkeztek a kiszemelt idős ember házához, ahol a két felnőtt mindig az autóban maradt, fiatalkorú társaik pedig maszkban és kesztyűben beugrottak az udvarra. Felnyomták a bejárati ajtó redőnyét, majd befeszítették az ajtót vagy betörték az ablakát egy téglával, és beléptek a házba.

Ha a nyugdíjas felébredt a zajra, gond nélkül rátámadtak:

ököllel ütötték, az ágyra lökték, földre teperték, arcába párnát nyomtak és közben értékeit követelték.

Első áldozatukat – egy 86 éves asszonyt – ököllel többször nagy erővel olyan súlyosan megverték, hogy kétoldali keményagyburok alatti vérzést kapott. Az agy többszörös bevérzése közvetetten életveszélyesnek minősül. Tőle 35 ezer forintot zsákmányoltak.

Egy másik áldozatuktól mintegy 2 ezer forintot tudtak elvinni, miután orrcsontját és állkapcsát eltörték.

A kamaszok attól sem riadtak vissza, hogy 2018. július 8-án fényes nappal a templomból hazafelé tartó idős áldozatukat a nyílt utcán támadják meg. Ököllel ütötték a nyugdíjast, mielőtt kirabolták volna. Azután a zsákmánnyal beugrottak a közelben várakozó felnőtt társaik autójába, és elhajtottak. Ugyanezen a napon egy 74 éves asszony biciklije után futottak, és a csomagtartóból kivették a táskáját. Igaz, akkor csak egy kiló cukrot zsákmányoltak.

Ezután vették őket őrizetbe a rendőrök,

a bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyészség a fiatalkorúakat életveszélyt okozó testi sértéssel, többrendbeli csoportosan, bűnszövetségben, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablással, magánlaksértéssel és kifosztással, felnőtt társaikat felbujtóként és bűnsegédként többrendbeli minősített rablással és magánlaksértéssel vádolja.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.