Deutsch Tamás: A liberálisok még a saját nevüket sem vállalják

Vágólapra másolva!
Június 27. és 30. között került sor a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas immár hagyományossá vált Nyári Szabadegyetemére, a Mátrában, Parádfürdőn. A közel 300 fő részvételével zajló rendezvényen politikusok és neves közéleteti személyiségek tartottak előadásokat, illetve kerekasztal-beszélgetéseket. Szombat délelőtt került sor Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő és Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora közötti kerekasztal-beszélgetésre, Politikai körkép a választások után cím alatt. Az esemény házigazdája Fekete Dávid, a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, Győr alpolgármestere volt.
Vágólapra másolva!

Deutsch Tamás a beszélgetés legelején kijelentette, hogy rekordrészvétel (43,5 százalék) mellett

rekordgyőzelem született a Fidesz-KDNP számára.

Lánczi András, Fekete Dávid és Deutsch Tamás Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Véleménye alapján megdőlt a liberálisok által hangoztatott „More Europe” (Több Európa) elv, hiszen lényegében mindenki a nemzetek felé fordult.

A legfontosabb összeurópai témaként a migrációt emelte ki, aminek a tematizálását a liberálisok utálják.

Ezt követően az EP-képviselő közölte, hogy az uniós választások eredményeképpen – a máltai Munkáspártot leszámítva –

Kiemelte, hogy a bevándorlásellenes politikai formációk, mint például a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), valamint a Matteo Salvini-féle olasz Liga is jól szerepelt.

Deutsch hangsúlyozta, hogy Európában vége van a jobbközép, illetve a balközép dominanciájának, hiszen

az S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és az Európai Néppárt (EPP) több mint 100 mandátumot vesztett, ha összehasonlítjuk a 2009-es EP-választások végeredményét a mostanival.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora beszéde elején elmondta, hogy szerinte „veszélyes, ha egy politikus nem egy politikussal ül le beszélni”.

Majd közölte, hogy ő mindig is távolságtartással figyelte az EU-t, és nem foglalkozott az európai politika kutatásával, illetve véleménye alapján hasonló állásponton van a közép-kelet-európaiak többsége is, amit tökéletesen szemléltet az, hogy

Lánczi szerint nem következett be látványos áttörés az EP-választások után, ő nem látja a gyökeres változás lehetőségét sem.

A közelmúltban részt vett a 89-es kelet-európai rendszerváltásokat kutató – ennek ellenére a térség eltérő kulturális hagyományait értelmezni mégsem tudó – baloldali brit sztártörténész, Timothy Garton Ash által rendezett konferencián, Londonban.

Ott azt tapasztalta az általános értetlenség mellett, hogy a

Nyugat meg van rettenve tőlünk, „keletiektől”.

A konferencián természetesen képviseltették magukat a nyugati balliberális politikai lapok újságírói is, mint például a The New York Times, a The Guardian, a Süddeutsche Zeitung és mások.

Lánczi vélemény alapján

A Corvinus rektorának nézőpontja szerint az amerikai politika sokkal érdekesebb az európainál, most az a fontos, hogy Donald Trump újra lesz-e választva 2020-ban.

Álláspontja alapján az EU-s csúcsjelölti rendszer tulajdonképpen a francia-német viszonyról szól, az EU addig lesz, míg a németek és a franciák meg tudnak egyezni egymással.

Az EPP Lánczi szerint már nem igazán tekinthető kereszténydemokrata pártcsaládnak.

Ő konkrétan nem látja, hogy mely meghatározó témákban különbözik az EPP a szocialistáktól és a liberálisoktól.

A Fidelitas közössége Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Deutsch Tamás ezt követően a belpolitikára terelte a szót.

Kijelentette, hogy 1990-ben mindenki azt mondta, a Fidesz nem jut be az Országgyűlésbe, majd közvetlenül az 1994-es választások előtt is ez állt fenn, de mégis mindkét alkalommal átlépték a bejutási küszöböt.

– hívta fel rá a figyelmet.

Az EP-képviselő szerint

az ellenzék Orbán Viktorhoz képest határozza meg magát, és mindenre, ami nem Orbán, arra úgy tekint, hogy az egy jó dolog.

Lánczi válaszában kiemelte, hogy a Fidesznek van politikája, míg az ellenzéknek nincs, ezért próbálnak politikát gyártani, legújabban a klímaváltozással, ami a tudomány szempontjából egy eléggé ellentmondásos téma.

Szerinte a baloldal ki akarja sajátítani a klímaváltozás tematikáját.

A Corvinus rektora kijelentette, hogy Magyarországon most főleg a Momentum erőlködik ezzel.

Deutsch véleménye alapján

nagyon rossz lenne az életünk, ha a balliberálisok mindent ránk erőszakolhatnának, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy

Elmondta, hogy miután az Antall-kormány (1990-1993) elkezdett foglalkozni a népesedési politikával, a balliberálisok nacionalistákat fasisztáztak, de ilyen veszélyek természetesen nem léteztek, ezeket csak ők találták ki.

Az EP-képviselő szerint

intellektuális szempontból komfortosabb Közép-Kelet-Európában élni, mint Nyugaton.

Deutsch a rendszerváltás emlékévét megjelenítő kisfilmnek a soproni VOLT Fesztiválon való levetítése kapcsán kijelentette, hogy attól „vért hány” a liberális elit és a hozzájuk kapcsolódó sajtóorgánumok.

Az emlékévek kapcsán viszont más országokban is szoktak ilyen jellegű kisfilmeket levetíteni fesztiválokon, tehát ez egy bevett dolognak számít.

Ugyanakkor

Deutsch Tamás később közölte, hogy jelen tudása alapján 1989. június 18-án támadta meg először Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort, annak a két nappal korábban, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésén elhangzott beszéde miatt.

Gyurcsánynak az volt a konkrét problémája, hogy Orbán a beszédében követelte a Magyarországot katonai megszállás alatt tartó szovjet csapatok kivonulását.

Szerinte olyan jelentősége van Orbán 89-es beszédének, mint Petőfi Nemzeti dalának a maga korában.

Ezt követően az EP-képviselő elmesélte, hogy Prágában, 1989 augusztusában neki és társainak „sikerült” a kommunisták börtönébe kerülni, és komolyan tartottak attól, hogy lelövik őket, amikor felvitték őket a cseh főváros egyik dombjára, de csak Karel Gott énekes villáját mutatták meg nekik.

Lánczi András elmondta, hogy ő óvatosabb volt a rendszerváltás környékén, mint Deutsch.

Majd egy klasszikus angol közmondást idézett, miszerint,

– ez véleménye alapján a rendszerváltásnak (is) a lényege.

„Újra kell értelmezni nemzedékekként a múlt történéseit” – fűzte hozzá.

Lánczi szerint még nem zárult le a rendszerváltás,

mert a dolgok mindig folyamatok, nem mozdíthatatlan kövek vagy tárgyak, ezért még a rendszerváltás eseményeit is újra kell definiálni, teljesen függetlenül attól, hogy ez nem tetszik a baloldaliaknak.

A kerekasztal-beszélgetés végén a közönség részéről felmerülő kérdések következtek.

Többek között azt kérdezték Deutschtól, hogy mit gondol a liberális ALDE romjain létrejött új, progresszív, bevándorláspárti EP-frakciójának, a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) román elnökéről, a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Ciolosról, illetve a momentumos alelnökükről, Cseh Katalinról?

Az EP-képviselő válaszában leszögezte, hogy sokszínűek ezek a frakciók, nem annyira az számít, hogy ki hol ül, hiszen – gazdaságpolitikai értelemben – Andrej Babis cseh kormányfő is liberális, ugyanakkor mégis bevándorlásellenes.

Deutsch Tamás kijelentette, hogy

Szerinte komolyanvehetetlen a magyarországi liberálisok (Momentum) érvelése a klímaváltozás ügyében is, mert azt soha nem mondják el, hogy

az elmúlt 90 évben duplájára nőtt az erdős felület Magyarországon, 1990-től napjainkig pedig az egy főre jutó szén-monoxid-kibocsátás a felére csökkent.

Az EP-képviselő véleménye alapján

Lánczi András a kerekasztal-beszélgetést egy Horatius-idézettel zárta, utalva arra, hogy a klímaváltozás kapcsán is a természet az úr: „Űzd meg villával, a természet úgyis bejön”.