A miniszterelnök februári bejelentése óta folyamatos az érdeklődés a családvédelmi akcióterv iránt — mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin államtitkár, aki reméli, hogy zökkenőmentesen tudják majd igénybe venni a támogatásokat az érintettek. Július 1-től indul az akció első négy eleme: a babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, amelyek Novák Katalin szerint tovább könnyíthetik a gyermekvállalást és a családok életét hazánkban.

Büszkeséget érzek, mert jó olyan országban élni, ahol nem vita tárgya, hogy ennyi forrást adunk a fiataloknak, akik gyermeket vállalnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családi akcióterv indulása kapcsán. Óriási dolog, hogy nem az irigység van előtérben, hanem a magyar emberek támogatják, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani és gyermeket vállalni  – tette hozzá az államtitkár.

A politikus a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, a kormányhivatalok jelezték, hogy a lehető legtámogatóbban és legrugalmasabban fognak hozzáállni a családvédelmi akciótervhez, így várhatóan soron kívül lehet majd intézni a támogatásokra vonatkozó igények benyújtását. 

"Arra számítunk, hogy rendkívül nagy lesz az érdeklődés, de abban bízunk, hogy nem lesz fennakadás, és zökkenőmentesen tudják majd az igényeket benyújtani az érdeklődők" – fogalmazott Novák Katalin.

Könnyebb lehet a családok életeForrás: Shutterstock

Több mint 70 milliárd erre a területre

A babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye július elsejétől igényelhető, és a kormány több mint hetvenmilliárd forintot különített el ezek fedezeteként az év végéig. A jövő évi költségvetésben pedig mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a családvédelmi akció finanszírozására, amelyhez hozzákapcsolódik majd a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

Izgatottak vagyunk, mert szeretnénk már látni, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg mindaz, amit elképzeltünk, hiszen a családvédelmi akcióterv számos pontjára nincs nemzetközi precedens – mondta a családügyi államtitkár.

A babaváró támogatás egy minden bizonnyal példa nélküli új családtámogatási eszköz a gyermeket tervező pároknak. A házasok július 1-től úgy igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsönt, hogy amennyiben három gyermekük születik, a teljes összeg vissza nem térítendő támogatássá alakul. A hitelt maximum ötvenezer forintos, havonta fizetendő részletekben kell törleszteniük, de ha öt éven belül gyermeket várnak, a fizetési kötelezettségüket a várandósság harmadik hónapjától felfüggesztik.

A házasok július 1-től igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsöntForrás: Shutterstock

Évente 12-13 ezer igénylővel számolnak

Amennyiben három éven belül a pár második gyermeket is vállal, még három évre szünetel a törlesztési kötelezettségük, és a fennálló hiteltartozásuk 30 százalékát elengedik. A harmadik baba világrajötte esetén pedig a teljes visszafizetendő összeget átvállalja az állam a fiataloktól. A babaváró támogatással 2022. december 31-ig élhetnek a házaspárok. Ez a konstrukció a legteljesebben akkor aknázható ki, ha az igénylést az első gyermekkel való várandósság harmadik hónapja után nyújtják be.

Ebben az esetben a három gyermek születése esetén úgy juthat tízmillió forinthoz a család, hogy egyetlen forintot sem kell belőle törlesztenie. A támogatást szinte minden gyermekvállalást tervező házaspár igényelni tudja, hiszen feltételként csupán azt szabják, hogy az édesanya 18 és 40 év között legyen, és a házaspár egyikének meghatározott idejű munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ha a párnak van már gyermeke, az igénylés feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságában éljen.  A babaváró támogatás költségkerete felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy a kabinet mindenkinek biztosítja a lehetőséget, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek. 

A családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kölcsönt mától a használt ingatlanok vásárlására is kiterjesztik. A hitelt, amelynek maximális futamideje 25 év és a kamata garantáltan kisebb, mint három százalék, a két- és háromgyermekes családok is igényelhetik. A törlesztőrészlet tízmillió forint igénylésekor 48 000 forint, 15 millió esetében pedig 72 000 forint havonta. A csok egyéb lakáshitellel, valamint a babaváró támogatással együtt is felvehető. A hitelt azok a családok is felvehetik, amelyek egyelőre még csak tervezik a gyermekvállalást.

A csok esetében a kormány előzetesen évente 12-13 ezer igénylővel számol.

Szintén igényelhető már a csok-támogatás mellé felvehető kamattámogatott, garantáltan három százalék alatti kamatozású kölcsön ugyanakkora összegben, mint az új ingatlanoknál, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, három gyereknél pedig 15 millió forint értékben - közölte az államtitkár.

Hozzátette, hogy ezzel együtt megszűnik a csokkal vásárolt használt ingatlanok esetén a 35 millió forintos értékhatár.

Kibővült továbbá a jelzáloghitel-elengedési program: a második gyerek érkezésekor a fennálló tartozásból egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyereknél pedig 1-1 millió forintot engednek el, a kedvezmény azonban nem automatikus, igényelni kell a kormányablakoknál, és felhasználható a csok-kölcsönök esetén is - ismertette Novák.

A teljes cikket itt olvashatják.

További részletek konkretizálódtak a családvédelmi akcióterv körül

Novák Katalin mai sajtótájékoztatóján elmondta, annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket.

Az eredeti szabályozás szerint a szerződés megkötése után született gyerek jogosította volna fel a szülőket a támogatásra, ezt azonban módosították, így már a kérelem benyújtását követően születő gyerekek után is igényelhető (de legkésőbb július 31-ig), valamint a júliusban születő gyerekek esetén a születés után is be lehet nyújtani a kérelmeket.Gondoltak továbbá azokra is, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján még rajta vannak annak ellenére, hogy már visszafizették minden tartozásukat, ilyenkor ugyanis még egy évig a listán maradnak az emberek "passzív státuszú rossz adósként". Az eredeti szabályozás őket kizárta volna a babaváró támogatásból, azonban ezen is könnyítettek, így ők is igényelhetik - mondta el Novák Katalin.

Az államtitkár ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalását is a támogatással kapcsolatban: eszerint az adósságfék külön szabályai nem vonatkoznak rá, így nem ajánlják a kereskedelmi bankoknak, hogy magasabb jövedelemhez kössék a támogatás igénylését.

Ez praktikusan annyit jelent, hogy elég, ha az egyik szülő minimálbért keres, mert így is törleszteni tudják a havi legfeljebb 50 ezer forintos részletet.Az MNB állásfoglalása szerint továbbá a támogatást 75 százalékban önerőként is fel lehet használni hitelfelvételkor, és hitelkiváltásra is használható - tette hozzá.

Szintén július 1-től igényelhetik a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatást, ha már legalább három gyereket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját.

A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A feltételeken annyit könnyítettek, hogy legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, és maximum kétezer kilométert futott tesztautó is vásárolható a támogatással, az MNB állásfoglalása szerint pedig teljes egészében fel lehet használni önerőként, ha hitelre is szükségük van az autóvásárláskor - közölte a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár.

Hozzátette, a támogatás az államkincstáron vagy a kormányablakokon keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak.

Novák Katalin kitért arra is: zajlik a bölcsődefejlesztés, folyamatosan bővítik a férőhelyeket, amíg el nem érik a kitűzött 70 ezres célt, hogy minden család, aki igényli, el tudja helyezni a gyerekét.Emellett emelik a bölcsődei dolgozók bérét, és növelik a bölcsődék támogatását is, a családi és munkahelyi bölcsődék finanszírozása jelentősen emelkedik jövőre, így a térítési díjuk minden bizonnyal csökken majd - fűzte hozzá Novák.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a jövő évi költségvetés a családok költségvetése, támogatásukra még soha nem látott összeg áll rendelkezésre, több mint 2200 milliárd forint.Bíznak benne, hogy minden párt támogatja majd a jövő évi költségvetést, hogy minél több támogatást tudjanak adni a még gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családoknak - hangsúlyozta sajtótájékoztatója végén.