A magyarok többsége továbbra is egyértelműen a Fidesz-KDNP-t támogatja

2019.07.02. 09:31

Utcahosszal vezet a Fidesz-KDNP pártszövetség az európai parlamenti választások után is – ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A biztos szavazók több mint fele (53 százalék) továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál, miközben az ellenzék nagyjából ugyanazt a szavazóréteget tudja csak megszólítani. Az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok ugyanakkor az EP-választásokkal átalakultak, ami azt mutatja, hogy Magyarországon jelenleg ellenzékváltó hangulat van – olvasható ki az 5000 fős személyes közvélemény-kutatásából.

Az európai parlamenti választás után is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz-KDNP pártszövetség. A Fidesz-KDNP a választási részvételüket biztosra ígérők körében 53 százalékon áll. A legerősebb ellenzéki párt címet jelenleg birtokló Gyurcsány-párt, a DK a politikailag aktívaknál 12 százalékon áll, tehát az EP-választáson elért 16 százalékos eredményük 4 százalékot romlott.

Második helyük mellett elmondható, hogy Gyurcsány Ferencék pártjának hátránya jelentős a Fidesz-KDNP mögött, táboruk kevesebb mint negyedakkora.

Forrás: Nézőpont Intézet

Mélyponton az MSZP-P, Gyurcsány áll nyerésre velük szemben 

Az EP-választáson két mandátumot szerző Momentum továbbra is harmadik helyen áll 10 százalékos eredményével, míg a Jobbik 8 százaléknyi szavazó támogatottságát élvezi, tehát eredményük a májusi választáshoz közeli. 

A Jobbik tehát továbbra is 10 százalék alatt van, és nehéz lesz a pártnak megszólítania az embereket, ugyanis ma már nehezen állapítható meg, hogy mi a különbség az egykori nemzeti radikális párt és a többi balliberális párt között. 

Az MSZP-P szövetség támogatottsága (6 százalék) mélyponton van, a baloldali szavazók bizalmának megnyeréséért folytatott versenyben vesztésre állnak Gyurcsány Ferenc pártjával szemben.

Az európai parlamenti választáson meglepetést jelentő eredmény, miszerint a DK erősebb az MSZP-nél, tehát továbbra is fennáll. Gyurcsány Ferenc és pártja tehát hiába maradt alul a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson, országosan nézve sikerült hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően elhappolnia az MSZP szavazótáborát.  

Az ellenzéki pártok általános állapotáról sokat elárul az, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága a biztos szavazóknál eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt, jelezve ezzel azt, hogy Magyarországon továbbra is ellenzékváltó hangulat van. A korábban a bejutási küszöb környékén billegő LMP 3 százalékon, a Mi Hazánk 2 százalékon áll, tehát a Jobbikból kivált politikusok egyelőre nem tudnak a parlamentbe való bejutási küszöb közelébe érni.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 41, a DK 8, a Momentum és a Jobbik 7-7, az MSZP-P, az MKKP és az LMP 3-3-3, míg a Mi Hazánk 2 százalékon áll.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos eddigi megállapodásokat valószínűleg felül fogják írni a májusi európai parlamenti választásokon kialakult eredmények, így várhatóan az elkövetkező hetekben fog csak kiderülni, hogy melyik ellenzéki párt hol és mikor rúgja fel az eddig megkötött egyezségeket, hiszen a május 26-án jól szereplő pártok nyilvánvalóan többet akarnak majd, a rosszul szereplő pártok pedig próbálják majd védeni a korábban kialkudott pozíciókat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK