Bangóné újabb botránya: kirobbantotta az ellenzéki belháborút

BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ bizottsági ülés ÉPÜLET folyosó Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZEMÉLY
Budapest, 2019. február 18. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő távozik az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt üléséről Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában 2019. február 18-án. Az ülés napirendjén ellenzéki képviselők mentelmi ügye, illetve mentelmi jog megsértésével kapcsolatos bejelentések vizsgálata szerepel. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Feje tetejére állt az ellenzék Csepelen: miután a napokban a helyi MSZP nevében Bangóné Borbély Ildikó kétszer is közleményben kritizálta a Momentum, a Jobbik és az LMP hozzáállását a helyi szintű együttműködéshez, az ellenzéki hármas politikusai kemény hangvételű, nyílt levélben vágtak vissza. Mint kiderült, komoly fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták egy váratlan polgármesterjelölt-cserével próbálják érvényesíteni az áprilisban rögzített jelölési jogukat, és a jelek szerint nem akarják elfogadni az új aspiránst. A momentumos Dukán Ferenc András által jegyzett közleményből az is kiderült, hogy az egyéni körzetekben sincs megállapodás, aminek egyik legfőbb oka éppen a politikailag éhessé vált Momentum maga. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, teljesen szétzilálja az amúgy sem túl izmos budapesti ellenzéket a májusi európai parlamenti választást és az előválasztást követő pozícióharcok. Alig több, mint három hónap van hátra az önkormányzati választásokig, és a kormányellenes erők egyre inkább a szétesés jeleit mutatják. Arról már a múlt héten is lehetett hallani, hogy a csepeli ellenzéken belül jelentős konfliktusok jelentek meg, azonban a Momentum, a Jobbik, és az LMP politikusai által jegyzett szerdai közleményből kiderült, valóságos háború alakult ki közöttük.

Csepelen is kitört az ellenzéki háború

Szerdán Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli szervezetének kommunikációs elnökhelyettese posztolta ki azt a négy pontot, amivel a városrész politikusai cáfolni igyekeztek a fideszes szavazókat lepatkányozó Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) korábbi állításait. Mint ismert, Csepel meglehetősen érzékeny terület az ellenzék szempontjából, hiszen alapvetően itt erősebbek az átlagnál, aminek következtében rendszeresen marják egymást a pozíciókért egy-egy választás előtt. Így volt ez 2014 tavaszán is, amikor végül a szocialisták visszaléptették Dobák Istvánt, és 2018 tavaszán is, amikor Bangóné Borbély Ildikó lépett eggyel hátrébb. A helyi MSZP nemrég még azt várta el ellenzéki szövetségeseitől, hogy ezúttal az ő jelöltjük, Takács Mónika mögé sorakozzanak fel az őszi polgármester-választáson. Csakhogy ebben is van egy csavar:

a szocialisták a napokban ugyanis lényegében azzal vádolták meg az ellenzéki pártokat, hogy miattuk kellett ejteni Takácsot, és előhúzni a kalapból Erdősi Évát.

A valóságban ez azonban sokkal inkább a szocialista párt belső döntése volt, mint a többi ellenzéki párté, hiszen sajtóértesülések szerint egyszerűen visszahívták Takácsot a "tisztségéből". Elindult tehát a bűnbakkeresés, a Momentum-Jobbik-LMP hármas nem hagyta magát, és egy kemény hangvételű nyílt levélben csapott vissza. Mint kiderült, komoly fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták így próbálják érvényesíteni az áprilisban rögzített jelölési jogukat.

A közleményt Szabó Szabolcs (Csepel és Soroksár ex-Együttes országgyűlési képviselője); a Momentum Mozgalom csepeli elnöksége; Tóth Sándor (Dél-Pesti területi elnök, LMP); Csárdi Antal (országgyűlési képviselő, LMP); Tenk András (csepeli önkormányzati képviselő); Pákozdi József (a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője); Klocsko Katalin (Jobbik, a csepeli önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság tagja); Csendes Imre (önkormányzati képviselőjelölt) írta alá.

Kölcsönvádak

Dukán keddi közleményében azt írta, hogy a Momentum hivatalosan is vállalta Takács Mónika támogatását, sőt, mindvégig támogatta őt - a közleményt aláíró politikusokkal együtt. Egyúttal kifogásolták Takácsra célozva, hogy "egy mindenki támogatását élvező, esélyes jelölt az akarata ellenére, pusztán belső politikai okokból került visszahívásra". Ez pedig az jelentheti, hogy

a Momentum nem fogadja el a szocialisták új jelöltjét.

Erre utalhat Dukán nyílt levelének egyik apró mozzanata is, amely egyúttal azt vetíti előre, hogy az egyéni körzetekben sincs még megállapodás. "A listás helyek felosztására pedig egy az országgyűlési és az EP választást azonos súllyal figyelembe vevő modellt készítettünk, hogy a megállapodás elvek alapján, az eredmények ismerete nélkül megszülethessen, ugyanakkor azokat figyelembe vegye" - fogalmazott a politikus. Magyarán

egy újabb kerületben lehet az a forgatókönyv, hogy a Momentum az európai uniós választás eredményén felbuzdulva megpróbálja felrúgni a korábbi megállapodást.

Ugyanis a Dukán által felvetett, "az országgyűlési és az EP-választást azonos súllyal figyelembe vevő modell" nem jelent mást, minthogy a Momentum több körzetet követelhet magának, mint pár hete. Így tehát Ferencváros és Zugló után Csepelen is a Momentum nyíltan felboríthatja az áprilisban megkötött egyezségeket úgy, hogy nemrég még azt ígérték, nem mennek neki a korábbi paktumoknak. A Momentum a szocialista vádakra reagálva azt is írta, hogy korábban a további tárgyalások feltételéül szabták a civilek, a Jobbik és az LMP bevonását, hogy valóban a lehető legszélesebb összefogás jöhessen létre Csepelen is. A közlemény végén pedig felszólították Bangóné Borbély Ildikót és az MSZP csepeli szervezetét, hogy a jövőben ne adjanak ki olyan nyilatkozatokat, amelyek valótlan állításokat tartalmaznak.

Az elmúlt napokban a csepeli MSZP nevében Bangóné Borbély Ildikó két közleményt is kiadott, ahol többek között azt írta, sajnálja, hogy "egyesek az európai parlamenti választási kampányban, illetve az EP-választás óta nem kizárólag változást akaró, a csepeliek érdekét és elvárását szem előtt tartva politizáltak, és az ellenzék győzelmi esélyeinek megteremtése helyett a saját, rövid távú politikai céljaikat helyezték előtérbe."

Később pedig elővette Takács Mónika polgármester-jelöltségének ügyét, a Momentum-Jobbik-LMP hármasra hárítva a felelősséget.