Farkas Örs: A visegrádi országok képesek felvenni a verseny

2019.07.02. 09:39

Farkas Örs politikai elemző a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Unió vezető tisztségviselői posztok elosztásáról, a V4-es országok eddigi sikeres együttműködéséről.

Jelenleg az Európai unió vezetői próbálnak megállapodni a vezető helyekkel kapcsolatban. Most nagy a küzdelem, ennek oka lehet többek között az is, hogy azok a pártok, amelyek a csúcsjelölti rendszert támogatták, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták, nem értek el olyan eredményt, amilyet szerettek volna.

Macron francia elnök volt az, aki a legerőteljesebben képviselte azt a nézetet, mely szerint nincs szükség a csúcsjelölti rendszerre, az Európai Tanácsnak kell a kezdeményezést magához ragadnia. Ez meg is valósult, jelen pillanatban a tagállamok állam- és kormányfői között két csomagról folyik a vita, az egyikben szerepel a szocialista Timmermans, mint az Európai Bizottság elnöke és a néppárti Manferd Weber, az Európai Parlament elnökeként, a másik csomagban is szerepelnek nevek, ám ezekről nem lehet pontosan tudni semmit, egyedül Michael Barnier neve merült fel itt. Róla már 2014-ben is tárgyaltak, a magyar miniszterelnök már akkor felvetette a francia politikus jelöltségét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.