Szijjártó Péter: Fel kell lépni a magyarellenes kirohanások ellen Romániában

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. július 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2019. július 1-jén. A dél-koreia cég 14,8 milliárd forintból akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ami elfogadhatatlan, és fel kell lépni ellene – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője Böröcz László fideszes képviselő magyar-román kapcsolatokról szóló napirend előtti felszólalására reagálva hangsúlyozta: Magyarország mindig is a kölcsönös tiszteleten alapuló, hatékony és pragmatikus együttműködésre törekszik Romániával, és ez így lesz ez a jövőben is,

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter felidézte: Románia vonatkozásában volt egy időszak, amikor kifejezetten pozitív folyamatokról lehetett beszámolni, hiszen például a Római Katolikus Líceum újraindulása nem lett volna lehetséges, ha nincs pragmatikus és kölcsönös tiszteletre alapozó párbeszéd a román féllel.

A miniszter szerint azonban

az átmeneti pozitív folyamatok és eredmények után most megerősödtek a magyarellenes hangok és magyarellenes kirohanások a román politikai elitben.

"Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ezzel szemben fel kell lépni, a magyar külpolitika nem maradhat csöndben, és amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól" - jelentette ki.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte az úzvölgyi temetetőben történt kegyeletsértést

és azt, hogy temetőben tapasztalt brutalitást követően nem azok kaptak büntetést, akik agresszíven léptek fel, hanem azok a magyar tisztségviselők, akik a békés megemlékezést szervezték.

Közölte: a jelenlegi szakértői vélemény szerint legalább húsz magyar katona holtteste fölé emeltek a románok betonkereszteket, így ezt a kegyeletsértő állapotot meg kell szüntetni.

- tette hozzá.

A miniszter ugyancsak elfogadhatatlannak tartja az új román közigazgatási törvényt, amely

tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében,

valamint ellentétes a kétoldalú kötelezettségekkel és a megszerzett kisebbségi jogok tiszteletben tartására vonatkozó európai sztenderdekkel.

Szijjártó Péter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy

A magyar kormány támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törekvéseit arra vonatkozóan, hogy a magyarok megszerzett jogait tartsák tiszteletben Romániában - hangsúlyozta.