Dömötör Csaba: Karácsony Gergely alkalmatlan arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen

2019.07.04. 10:31

A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas Nyári Szabadegyeteme szombati napján kerekasztal-beszélgetést szervezett, Fidelitas, öröklött felelősség címmel Ágh Péter, Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, Gyopáros Alpár kormánybiztos, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, illetve Ovádi Péter részvételével. A fiatal politikusok – akik mind a Fidelitasból indultak – jelenleg valamennyien országgyűlési képviselők is. Az esemény házigazdája Böröcz László, a Fidelitas elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese volt.

Böröcz László elsőként azt a kérdést vetette fel, hogy hogy kerültek a ma már tapasztalt politikusnak számító, fent említett fiatalok a Fidelitasba?

Gyopáros András, Ovádi Péter, Böröcz László, Dömötör Csaba, Nyitrai Zsolt és Ágh PéterForrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár válaszában elmondta, hogy a 2002-es választás óta vesz részt aktívan a közéletben, azóta minden kampányban szerepet vállalt.

Közölte, hogy hozzá hasonlóan a Kossuth téri nagygyűlést követően sok ezer fiatal csatlakozott a Fideszhez, őket ezért Kossuth téri generációnak is lehetne nevezni.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott 1994-ben csatlakozott a Fideszhez, mert akkor még nem igazán értette, hogy a volt kommunisták hogy tértek vissza.

1998-tól önkormányzati képviselő lett, a Fidelitasba szintén '98-ban lépett be, és megalapította annak az egri tagozatát. Ez lett az első vidéki Fidelitas-szervezet. Ágh Péter úgy került kapcsolatba a jobboldallal, hogy 1998-ban meghallgatta Orbán Viktor miniszterelnök beszédét, és lényegében ez inspirálta később a politikai pályafutás felé. 

Nem csak a pozíciókért csináljuk a Fidelitast – tette hozzá, a Fidelitasban jó és maradandó dolgokat akarunk alkotni. Ovádi Péter még szülővárosában, Veszprémben találkozott először a Fidelitasszal. A szervezet keretén belül a munkát kampánnyal kezdte.

Gyopáros Alpár Csornán csatlakozott a Fideszhez, majd később a Fidelitashoz is, amely szerinte Európa legerősebb ifjúsági szervezetének számít. 

A Fidelitas tagjaiForrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Böröcz László kiemelte, hogy 2016-ban volt 20 éves a Fidelitas, van egy fejlődési pályája az ifjúsági közösségnek, most már egy alumni szervezetet is létrehoztak.

Majd így folytatta: Hogy láttátok 2010 előtt az ellenzékben politizáló Fideszt és Fidelitast, a 23 millió románozást, a gazdasági csődöt, a gyurcsányizmus időszakát, amikor állandóan harcolni kellett? Továbbá, mi változott 2010 után? Dömötör véleménye alapján a jobboldal sikereit az tette lehetővé az elmúlt években, hogy van erős vezetője, világos terve azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne előrelendíteni az ország ügyeit, emellett erős a társadalmi beágyazottsága. Ez utóbbi alapjait az ellenzéki időszakban sikerült megteremteni szívós munkával – fűzte hozzá.

Nyitrai szerint kormányon lenni sokkal jobb, mint ellenzékben, ugyanakkor ez sokkal nagyobb felelősséget kíván, nem csak rangot jelent. Ellenzékben nehezebb lenni, akkor a kormányzásra való felkészülésre kell helyezni a hangsúlyt – mondta.

A miniszterelnöki megbízott véleménye alapján, a Fideszen és a Fidelitason belüli építkezés évei után, 2010-ben az volt a kérdés, hogy kivezessük az országot a csődből.

Nyitrai emlékeztetett rá, hogy 2002 körül, ha valaki magyar zászlót tűzött ki a lakására, akkor fasisztának nevezték, ez ma már szerencsére nincs így, most őszintén el lehet mondani egy sportversenyen, hogy hajrá magyarok, sőt, a magyar zászló használata is szabad. A politikus kijelentette, hogy a 2003-as gesztenyéskerti nyilatkozattal vált a Fidesz igazi szövetséggé, aminek része a Fidelitas.

A Fidelitas mindig megmondta, hogy miről szólt a nemzet, például Medgyessy Péter volt miniszterelnök ellen is tüntetést szervezett – nyomatékosította álláspontját.

A miniszterelnöki megbízott szerint a 2008-as, „háromigenes népszavazás” után lett biztos, hogy 2010-ben nyer a jobboldal. A kampányból természetesen a Fidelitas is kivette a részét,  elsősorban a tandíj kérdésében. 

2010-ben világos felhatalmazással elküldtük a szocikat, oda, ahová valók, és ebben a Fidelitasnak is volt szerepe, ezt pedig azóta is folytatjuk  – fűzte hozzá Nyitrai.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidelitas a leghazafiasabb és a legbátrabb fiatalok köre. Orbán Viktort idézve elmondta, hogy a 68-asok és 90-esek a lázadók két kategóriája, a 68-asok tették tönkre Európát, és a 90-esek vívták ki a szabadságunkat, az utóbbi generációnak az örököse a Fidelitas. 
Hiába vagyunk kormányon, mégis mi vagyunk a lázadók, mert ki merjük mondani, hogy konzervatívok vagyunk  – hangsúlyozta Nyitrai.

Böröcz László hozzátette, hogy a Fidelitas tagjai tenni akarnak az országért, a közösségért, nem csak a pozíció kell nekik. 

A Fidelitas elnöke ezt követően a nemrég indult Magyar Falu Programról kérdezte Gyopáros Alpárt, aki a program kormánybiztosa.

Gyopáros közölte, hogy csökkent a falvak népességaránya a városokhoz képest, a rendszerváltás után „menekültek” a fiatalok a falvakból, de mostanra megfordult ez a tendencia, mert a fiatalok vágynak vissza vidékre, már 100 ezer fölött van azon fiatalok száma, akik igényeltek családi otthonteremtési támogatást, és harmaduk falvakban él. Szerinte a kisközösségek még léteznek a falvakban, és ezeknek a fennmaradása egy fontos dolog.

„Ez nyilván a fiatalokon múlik” – tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a rendszerváltás óta soha nem támogatták úgy a falvakat, mint most. Böröcz László az ellenzék világlátását szemléltetve elmondta, a Fidesz közel 3 millió szavazóját lepatkányozó, a határon túli magyarok ellen plakátokkal uszító, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő hozzáállását a kormány egyik családpolitikai vívmánya, a nagyszülői gyed iránt. 

Bangóné szerint „a nagyszülői gyed felháborító, mert a Fidesz el akarja venni a nagyszülők pihenési lehetőségét...”„Ilyenkor nincs mit magyarázni” – fűzte hozzá Böröcz.

Ovádi Péter véleménye alapján a siker kulcsa, hogy fiatalokkal kell dolgozni, az ő csapatában szinte csak fiatalok voltak és vannak. 

Az egykori fidelitasos képviselő egyébként a 2018-as országgyűlési választásokon az álfüggetlen Kész Zoltántól szerezte vissza  a Fidesz számára a veszprémi mandátumot.

A beszélgetés végén elhangzott néhány kérdés a közönség részéről.

A Fidelitas és vendégeiForrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Többek között azt kérdezték Dömötör Csabától, hogy mi a véleménye a budapesti, ellenzéki előválasztás győzteséről, Karácsony Gergely zuglói polgármesterről.

A budapesti főpolgármester-választás kapcsán Dömötör elmondta,Karácsony Gergely sokféle megközelítésben is alkalmatlan, elég megnézni, hogy Zuglóban hogyan menekül a felelősség elől – zárta a kerekasztal-beszélgetést a parlamenti államtitkár.