Nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv új elemei iránt

baba újszülött A nő, aki adta-vette a gyerekeket, és így több ezer család életét tette tönkre (18+)
Vágólapra másolva!
Nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv hétfőn életbe lépett elemei iránt, az érintettek közül már sokan elkezdték a támogatásigényléshez szükséges igazolások begyűjtését – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence hangsúlyozta: a legnépszerűbb intézkedés valószínűleg a júliustól életbe léptetett 10 millió forintos babaváró támogatás lesz, amely három gyerek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Ez nagyban segít azoknak a pároknak, akik gyerekeik megszületése előtt anyagi biztonságot szeretnének magukénak tudni

– fűzte hozzá.

Az autóvásárlási támogatás is nagy segítség lehet a családoknak, hiszen új autó vásárlásához 50 százalékos, maximum 2 és fél millió forintos támogatást nyújt az állam. A családok komfortérzetét és életminőségét is javítja, ha könnyen, kényelmesen tudnak együtt utazni – mondta.

Példa nélküli támogatás a gyermeket tervező pároknak

Július elsején indult el az akció első négy eleme: a babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye. A kormány több mint hetvenmilliárd forintot különített el ezek fedezeteként az év végéig.

A jövő évi költségvetésben pedig mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a családvédelmi akció finanszírozására, amelyhez hozzákapcsolódik majd a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

A babaváró támogatás egy minden bizonnyal példa nélküli új családtámogatási eszköz a gyermeket tervező pároknak. A házasok július 1-től úgy igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsönt, hogy amennyiben három gyermekük születik, a teljes összeg vissza nem térítendő támogatássá alakul.

A hitelt maximum ötvenezer forintos, havonta fizetendő részletekben kell törleszteniük, de ha öt éven belül gyermeket várnak, a fizetési kötelezettségüket a várandósság harmadik hónapjától felfüggesztik.

Amennyiben három éven belül a pár második gyermeket is vállal, még három évre szünetel a törlesztési kötelezettségük, és a fennálló hiteltartozásuk 30 százalékát elengedik. A harmadik baba világrajötte esetén pedig a teljes visszafizetendő összeget átvállalja az állam a fiataloktól. A babaváró támogatással 2022. december 31-ig élhetnek a házaspárok.

A családvédelmi akcióterv új elemei nagyon jó intézkedések, ezért furcsa, hogy a parlamentben az ellenzéki pártok egy része nem értett ezekkel egyet

– közölte Rétvári Bence.

Ezzel világos lett, hogy a családok továbbra is csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az Országgyűlésben – vélekedett.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, nincs olyan élethelyzet, amelyben a családvédelmi akció valamely intézkedése ne segítene, a gyermekvállalás előtt, illetve ingatlanvásárlás előtt állóknak, a sokgyerekeseknek és a családbővítésen gondolkozóknak is támogatást jelent a csomag.