A Momentum szétbombázná a zuglói ellenzéki megállapodást

FEKETE-GYŐR András
Budapest, 2019. május 26. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Újabb budapesti kerületben látszanak komoly nézeteltérések az ellenzéki pártok között: lapértesülések szerint a Momentum politikai éhsége miatt előválasztást tarthatnak Zuglóban. A történet ugyanaz, mint Ferencvárosban, jól láthatóan beindultak a háttérküzdelmek az önkormányzati választáshoz közeledve. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet keddi számában arról írt, hogy az ellenzék önkormányzati képviselőjelölti előválasztást tarthat Zuglóban, mivel az európai parlamenti választás felborította az eddigi kényes egyensúlyt a kormánypártok kihívói között. Ez azt jelentené, hogy mind a 15 körzetben ezzel a módszerrel választanák ki az egyéni képviselőjelölteket. A lap értesülése szerint

a helyek újraosztásának fő szorgalmazója a Momentum Mozgalom.

Mint ismert, Fekete-Győr Andrásék a vártnál jobban szerepeltek a májusi voksoláson, aminek következtében egyre több helyen próbálják felbillenteni a korábbi, ellenzéki megállapodásokat. Jó példa erre Zugló, ahol mind ez idáig egyértelmű volt, hogy az öt évvel ezelőtti helyhatósági választáson nyertes egyéni képviselők újrázhatnak.

– kommentálta a történteket a Magyar Nemzet informátora. A lap azt is tudni véli, hogy a Karácsony Gergely kerületi polgármester, a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás győztese által támogatott zuglói előválasztással vennék elejét a viták elfajulásának. A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) zuglói szervezetének elnöke azt nyilatkozta a portálnak, hogy csak legvégső esetben kellene ehhez a megoldáshoz folyamodni. Tehát a XIV. kerületben is megkezdődtek az ellenzéki kavarások, ahol csak egy biztos: jelenleg az előválasztás első fordulójában látványosan alulmaradó Horváth Csaba (MSZP) az ellenzék közös polgármester-jelöltje.

Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, Ferencvárosban is kísértetiesen hasonlóan alakulnak a dolgok. Ott is sokáig egyetértés volt a polgármester-jelölt személyében, az ellenzék a párbeszédes Baranyi Krisztinát támogatta. Csakhogy a Momentum a májusi európai parlamenti választást követően elővette a volt LMP-s Jancsó Andrea nevét, így ebben a városrészben is egyre többen számolnak az előválasztással. Az ellenzéki belháborúk Csepelre is kiterjedtek, itt az MSZP és DK esett egymásnak.